Deshonestedat intel·lectual? No, gràcies!

1 03 2010

Em neguiteja constatar que, una vegada i una altra, estirem els arguments fins a límits excessius. Quan ens convé diem això, quan no, diem el contrari.

Ja ho sé. En part és inevitable. Però entre poc i massa. Periodistes, analistes i polítics no poden fer-ho tant sovint i amb tanta intensitat. Són prou intel·ligents per adonar-se’n que ho fan i haurien de ser prou dignes per no fer-ho.

Tot això ve a tomb arran del que ja he sentit i llegit sobre les consultes sobiranistes d’ahir diumenge. Vejam: és obvi que una persona de sensibilitat independentista i a favor de la democràcia directa tindrà simpatia per les consultes. I, en l’altre extrem, que una persona de sensibilitat espanyolista i contrària a la democràcia directa, se sentirà disgustada. I clar, enmig d’aquestes dues postures extremes, diverses sensibilitats barrejades i diversos sentiments sobre les consultes.

Però, diria, ens hem d’acostumar a valorar les coses més enllà de si ens plauen o no. Hi ha dimensions informatives i analítiques d’allò que passa que són significatives en si mateix, ens agradin o no. Aconseguir un 20% de participació ciutadana en unes consultes organitzades des de la societat civil, al marge del poder oficial, és una dada impressionant. Essencialment, perquè no ha passat mai, enlloc ni amb cap altre tema. Tinc la sensació que alguns opinadors mai han estat implicats en cap tasca associativa o ciutadana. Aconseguir moure la gent, sense grans campanyes de màrketing, és terriblement difícil. Alguns recordem que fa 10 anys va haver-hi una mobilització immensa (nombre d’activistes, entitats i ONG implicades, temps de preparació, etc.) en la Consulta sobre el Deute Extern. Els resultats, a Catalunya, van ser inferiors als d’ahir i, en tot cas, van quedar lluny dels de la primera tongada de consultes.

Impressiona la quantitat d’analistes que parlen de fracàs, que diuen que la participació és molt baixa i que això demostra que és un tema de minories. Se n’adonen que, dient això, posen contra les cordes el sistema democràtic actual? Se n’adonen que, aplicant el mateix criteri, les eleccions a rectorat i claustre de la majoria d’Universitats, les eleccions a un bon nombre d’associacions i col·legis professionals, els referèndums de la Constitució Europea o el recent Estatut, alguns resultats d’eleccions al Parlament o en alguns municipis o fins i tot resultats en altres països de llarga tradició democràtica, queden ridiculitzats? Vaja, que si ens volen il·lustrar sobre fracassos i coses a les quals la gent no dóna cap mena d’importància… tenen feina!

Anuncis

Accions

Informació

4 responses

1 03 2010
Toni

Una altra reflexió possible seria la dels mitjans de comunicació que no informen sobre la consulta. Tant omplir-se la boca sobre que ells expliquen el que a la gent interessa i això, que òbviament interessa a més del 20% de la població, no li dónen la importància que té.

Ja s’ho trobaran.

4 03 2010
jordiarmadans

És complicat. Quan informen molt se’ls diu que ho fomenten en excés, quan no, que ho amaguen. En tot cas, sembla clar que aquesta vegada han caigut en errors que denoten que no volien donar-ne informació, almenys positiva. Perquè, com ha assenyalat algú, no sembla lògic dir el dilluns a la portada que les consultes han fracassat quan el diumenge, a la portada, no en deies res. Si realment no és important, no té interès dir, tampoc, que han fracassat, no?

4 03 2010
alfonsbanda

Jordi, felicitats pel bloc! Déu n’ni do dels enllaços que ens ofereixes.

Respecte de les consultes estic d’acord amb el que dius i afegeixo que des del punt de vista de les estratègies noviolentes el tema de les consultes resultarà històric. Llàstima de les picabaralles internes, però les febleses humanes sempre treuen la poteta.

Per cert, parlant d’estratègies noviolentes: has vist que Gal.les s’ha adreçat a l’ICIP interessant-se pel procés de creació en vistes a fer quelcom semblant?

4 03 2010
jordiarmadans

Sí, francament curiós -i simpàtic- això de Gal·les… Ja veus que la pensada que vas tenir acabarà fent mal i tot 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: