Cap al TNP 2010 (2): Oblidar-se del TNP?

1 05 2010

El TNP, ja ho dèiem ahir, és un instrument ambiciós però desigual en la seva fortuna i, sobretot, nascut amb un vici d’origen. El fet que les 5 potències nuclears fossin, precisament, les qui en van definir les regles fundacionals i els qui n’han liderat el seguiment durant tots aquests anys, ha condicionat el desenvolupament i les potencialitats que podia oferir el TNP.

En la pràctica, el TNP tot i ser l’acord més global de desarmament, és un acord dual: unes condicions per a les potències nuclears i unes altres -molt més dures- per als altres. Quan l’any 1995, per exemple, França va fer proves nuclears -cosa que atemptava clarament contra l’esperit i la lletra del TNP- va haver-hi una certa crisi però no va passar d’aquí. En canvi, si un país membre que no és potència nuclear -i a sobre sinó és ‘amic’ d’alguna de les potències nuclears- se salta algun precepte pot acabar veient-se acusat ja no pel TNP, sinó per l’OEIA i, finalment, pel Consell de Seguretat de Nacions Unides.

En qualsevol cas, tot i que el TNP pot permetre més de del que dóna de si, hi ha força gent dins del moviment per la pau que considera que per les seves circumstàncies i pels seus vicis d’origen, difícilment serà un instrument que promogui el desarmament nuclear.

Per això, una idea que plana darrerament en el moviment per la pau va ser defensada contundentment ahir en l’acte d’inauguració de la Conferència alternativa per John Burroughs, un prestigiós advocat de Nova York, membre d’IALANA, la xarxa d’advocats contra les armes nuclears: “oblidem-nos del TNP i anem cap a una Convenció contra les armes nuclears”.

No ho va dir, però, en el fons, vol dir seguir l’experiència de la campanya contra les mines i les bombes de dispersió. Engegar un procés per a la creació d’un tractat nou i específic centrat en la prohibició total de les armes nuclears a partir del compromís i suport d’aquells estats que ja ho vegin clar. Ja ho veieu, al final, potser unes armes ben petites (les mines i les bombes de dispersió) acabaran per marcar la línia d’acció sobre les armes nuclears. Al pot petit…

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: