Quan l’economia ens ‘governa’

12 05 2010

Avui en Zapatero ha presentat les seves mesures. Algunes eren necessàries, altres discutibles i unes altres ben bèsties.

El problema, però, és que ni ara, ni abans, ni aquí ni enlloc, s’aborden els temes de fons. Fa 2 anys molts líders van admetre -després de molt temps de negar-ho- que el sistema econòmic havia de ser regulat per evitar constipats, grips i tota mena d’afectacions. Han passat 2 anys, i el més calent és a l’aigüera. De ‘la refundació del capitalisme’ s’ha passat senzillament a retallar despesa pública. I esperar que, ‘els mercats’ reaccionin positivament…

Tenim un sistema econòmic, tal com en parlem i hi actuem, que sembla governar-nos a nosaltres:  ‘els mercats han reaccionat’, ‘els inversors necessiten’, ‘Europa demana’, ‘la competitivitat precisa’, etc. són frases que de tant dir-se i sentir-se al final semblen sensates i, la veritat, de sensates no en tenen res.

Pretenem regular i governar tota mena de coses i, en canvi, semblem acceptar que l’economia és una mena de ventada que bufa com i quan vol i que, l’únic que podem fer-hi, és arrecerar-nos.

I no ens ho podem permetre. Perquè és una fal·làcia. Com és i com va l’economia és fruit d’un conjunt de decisions, de mecanismes, de marcs legislatius, presos amb més o menys consciència, amb més o menys participació, però presos. De la mateixa manera que, per retallar dèficit, s’haguessin pogut prendre altres mesures:  el mateix estalvi que es pretén amb les mesures d’avui s’hauria pogut aconseguir retallant la despesa militar espanyola en un 25% en 4 anys. Com sempre, decisions, prioritats i criteris. Res de màgia ni d’inevitables.

Bastir un sistema econòmic que expulsi el menor nombre possible de gent. No és això el que hauríem de pretendre, perseguir i mirar d’aconseguir? Però sembla que preferim creure que l’economia, ai las, ‘ens governa’!

Anuncis

Accions

Informació

6 responses

13 05 2010
Quico Gusi

I segon el catedràtic de la UPF, profesor Navarro, el frau fiscal a espanya puja a 80.000 milions de euros

14 05 2010
jordiarmadans

Efectivament, ha presentat retallades però s’ha ignorat que també es poden incrementar els ingressos. I els del frau fiscal, els més escandalosos!

14 05 2010
Toni

… i quan es va demanar al Congrés que els jugadors de futbol que evadien impostos no puguéssin jugar a la selecció espanyola, quasi ningú va donar-hi suport!

14 05 2010
jordiarmadans

Ben cert, són aquelles notícies que passen sense pena ni glòria però que són tant necessàries per entendre com van les coses…

14 05 2010
Oscar

Comparteixo 100% el diagnòstic i la preocupació…què podem fer per revertir l’actual estat de coses? Com ens organitzem?

14 05 2010
jordiarmadans

Oscar, aniran sortint convocatòries i propostes però, com que el problema és de fons, crec que el treball de resposta fonamental, també ha de ser de fons.

Si s’aturessin aquestes retallades anti-socials però no canviessin les concepcions de fons sobre la política, l’economia i quina ha de ser la relació de dependència entre una i l’altra, i sinó millorem la nostra consciència sobre com funciona tot plegat (i obrim la imaginació per pensar com podria funcionar) de poc serviria!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: