ETA, tímidament, comença a dir adéu

5 09 2010

Els darrers temps no hi ha hagut massa atenció mediàtica sobre el conflicte basc. En bona part, i per sort, perquè els nivells de violència es trobaven d’entre els més baixos dels darrers anys.

Però ETA, encara que molt afeblida, està formalment activa. I hi ha presos. I organitzacions polítiques il·legalitzades. I, òbviament, hi ha totes les víctimes que la violència d’ETA ha generat.

Per tot això, posar fi a la violència d’ETA amb un cert ‘ordre’ és necessari. El final dels conflictes violents no són fàcils. Hi poden haver aspectes, aparentment menors, que acaben incidint en la superació, o no, de la violència.

Organitzacions com Lokarri, per exemple, han estat treballant els darrers mesos per tal que la fi de la violència sigui irreversible. O també Brian Currin (que la Fundació per la Pau i Lokarri van dur a BCN) amb el seu acompanyament a l’esquerra abertzale i l’impuls d’una crida internacional (la Declaració de Brusel·les) a ETA.

Part d’aquesta feina, avui, ha obtingut resultats: ETA, en un dels seus comunicats típicament obtusos, explicita que ha deixat de fer accions armades i ve a dir que la violència ja no té lloc en l’actual escenari del conflicte. No és el millor comunicat, però és positiu i ben orientat, tal com a apunta Paul Ríos. També Brian Currin, n’ha fet una valoració positiva.

Però, més enllà fins i tot del comunicat, l’aposta clara de l’esquerra abertzale oficial de reclamar a ETA una treva i l’amenaça de desconnectar-se d’ETA si no feia el pas, és per mi un dels resultats més positius d’aquest temps. Des de l’escissió d’Aralar, no s’havia vist tanta claredat per part de l’esquerra abertzale en el rebuig a la violència.

No serà un procés fàcil ni ràpid. Cert. Però tampoc em deixaria endur pels que tiren aigua al vi. Ens trobem en un clar cicle de final de la violència i, avui, s’ha donat un pas més en aquest sentit.


Accions

Informació

7 responses

5 09 2010
toni viader

Certament, hem de ser optimistes, a la vegada que prudents.

Un apunt: que el govern espanyol estigui trigant tant a donar resposta al comunicat, em sembla un bon senyal.

Gràcies, Jordi, per la rapidesa de les teves reflexions.

6 09 2010
PereJP

Costa molt ser optimista quan aquesta és la 10a treva d’ETA. De la banda només es podia esperar un abandó de les armes i la seva entrega previ pas a la negociació.

El problema, i diferència bàsica entre l’IRA i ETA, és que el Sinn Fein controlava a l’IRA i no va deixar passar la única oportunitat en 50 anys de negociació amb el govern britànic. ETA n’ha deixat passar de moltes i molt bones, la millor la de 2006. Pero en el nostre cas, és ETA qui controla a Batasuna i no alrevés.

Aquest és un pas, però no el definitiu. Comença un cami pero que no té, a la vista del passat, que arribar enlloc. Només l’entrega de les armes pot donar autèntica esperança.

Salut!

6 09 2010
jordiarmadans

Hola Pere!

Crec que el problema que esmentes (el lideratge del grup armat sobre el moviment polític) ha estat el principal drama en l’esquerra abertzale oficial i un dels problemes de fons del conflicte basc.

Però, precisament això, és el que crec que ha canviat i els moviments dels darrers mesos i l’anunci d’ahir ho reflecteixen: que des de l’àmbit polític s’han cansat de no poder marcar la pauta a la força armada i, sí i sempre, patir-ne les conseqüències (il·legalització, trencament d’estratègies, etc.). Per primera vegada en molts i molts anys, ETA va a remolc i respon a peticions del ‘sector polític’ i no a l’inrevés. I, això, en si mateix és un canvi revolucionari.

Celebro el diàleg i la coneixença. Ja em miraré el teu bloc.

Salut!

19 09 2010
Teatre « Malgrat tot

[…] enllà del teatre d’uns i altres, hi ha els processos i els canvis (que modestament alguns ja assenyalàvem) que han portat a la situació actual: que ETA es troba en un procés de final d’etapa, que […]

10 01 2011
És temps de fer possible la pau « Malgrat tot

[…] la pau‘) i uns quants que ETA va començar a donar senyals de resposta, encara que fos tímidament. També vam advertir que hi ha qui feia, i faria, massa […]

20 11 2011
Josep Lluis

Veurels fen el anunci encaputxats en fan entrar esgarrifances i hom provoca molte deconfiança.
Crec que els membres d´ETA no creuen en la democracia burgesa.
Es aixi de sencill.
Sels ha arreconat policialment i aixo es tot.
Ara, la seva aposta desesperada por l´esquerra democratica arriva tard,el pais sera manat pels seus enemics ideologics mes viscerals i la crisi economica questiona no ja l´independencia fins i tot el estat de les Autonomies.
Sincerament,ojala estigui equivocat pero aixo no acaba aqui.

23 11 2011
jordiarmadans

Certament res és fàcil ni directe. Però crec que l’aposta de l’esquerra abertzale per abandonar les vies armades és clara i contundent. I, essent així, l’anunci d’ETA és irreversible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: