Demà, faré vaga

28 09 2010

Sí.

Tot i que sabem que sectors polítics i econòmics totalment insensibles a les retallades socials esperen amb candeletes la vaga com un element més en la seva partida de pòquer amb en ZP. Tot i que em sembla clar que la reforma laboral (l’eix de la vaga) no és sinó una part d’un problema molt més greu i de fons. Tot i que el govern espanyol és tant responsable de les decisions que pren com mancat d’autonomia real per a prendre-les. Al capdavall, un dramàtic exemple de com van les coses i cap a on semblen que van.

Faré vaga perquè em preocupa enormement que s’assumeixi com a normal que decisions que prenen governs, no pas insignificants, esdevinguin subsidiàries de les voluntats de poders econòmics als quals ni votem ni donem potestat per a governar-nos.

Faré vaga perquè és prou obvi que entre les prioritats del sistema econòmic que ens governa no s’hi troba la lluita contra la injustícia, la pobresa i la marginació.

Faré vaga perquè algunes exageracions d’aquest sistema ens han dut a la crisi econòmica que patim. Exageracions que, durant aquests anys, han estat impulsades pel món financer, tolerades pel món polític i massa sovint defensades acríticament per bona part d’opinadors i analistes.

I faré vaga perquè, enlloc de posar ordre i control en tot aquest desori, els canvis que arreu es proposen són d’una altra mena: en clau de retallar drets socials de sectors que poc es van afavorir d’aquests excessos i, en canvi, ara en paguen els plats trencats.

Però, és clar, caldrà fer moltes més coses que una vaga: l’acció que l’altre dia va fer la gent d’Inflexió, tot i simbòlica, em sembla ben interessant. A més d’exigir als governs que no dimiteixin, també ens caldrà ser capaços de trobar vies per a exigir directament responsabilitats als poders econòmics i financers per les seves actuacions.

I, òbviament, no cal esperar al que passi en el ‘sistema’ per a fer (o deixar de fer) moltes coses. En darrer terme totes i tots participem, amb més o menys alegria, amb més o menys convicció, amb més o menys consciència, d’aquest sistema econòmic. L’espiral especulativa, el consumisme, la recerca d’elevades rendibilitats monetàries que passen per damunt d’altres valors, etc. no són dinàmiques alienes a les actuacions que anem prenent diàriament.

Vaja, que faré vaga. I procuraré continuar una altra tasca encara més difícil però cabdal: (re)pensar i (re)construir el petit ordre de coses que m’envolta amb criteris i fonaments diferents als del model econòmic que no vull.

Anuncis

Accions

Informació

6 responses

28 09 2010
Toni

Jo intuïa que havia de fer vaga… ara ja sé el perquè! Merci, Jordi, per les teves reflexions.

Ai! Si fos possible una vaga mundial (a l’estil de les manis contra la guerra d’Iraq), però en aquest cas, per tot el desori globalitzador… aleshores, n’estic segur, no hagués dubtat ni un minut a fer vaga!

28 09 2010
jordiarmadans

De fet, ja és alguna cosa d’aquesta perquè s’emmarca en un context de mobilitzacions a nivell europeu.

Mira això: http://www.vilaweb.cat/noticia/3780919/protesta-sindical-dabast-europeu.html

28 09 2010
quico gusi

Molt bé Jordi, cal mullar-se, i encara millor explicant el per qué

28 09 2010
jordiarmadans

Gràcies Quico, però la teva ‘vaga de voluntariat’ és d’allò més lúcida i coherent. Salut!

1 10 2010
Xavi

Compartint l’anàlisi, un servidor va decidir no fer vaga i anar a la mani.
I com aquí m’he colat, aprofito per a deixar-te això:
Viatge a Brusel.les=arribar dijous a mitjanit, passar-se divendres tancat en un edifici de la Comissió Europea envoltat de big names i tornar a BCN a mitjanit. Ara bé, també et diré que el Keith Krause guanya en les distàncies curtes, que no ha estat mai a Barcelona i que li encantaria, i que està convençut que el 2012 tindrem un TCA, tot i que potser acabi essent un tractat descafeinat…

4 10 2010
jordiarmadans

Gràcies per col·lar-t’hi i per les infos ‘calentes’ i els ànims col·lectius sobre el TCA que hi aboques!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: