La pau també necessita la política

3 11 2010

(columna publicada avui al Diari AVUI)

Fa uns anys, alguns vam dir que si les institucions es creien això de la pau no podia ser que ho deixessin tot en mans civils. Vaja, que si hi havia política pública en molts temes, per què no hi hauria d’haver una política pública de pau? Dir això fa 10 anys sonava estrany. Ara, és una realitat.

Òbviament, que les institucions –les catalanes i les d’arreu– facin política pública de pau no ho arregla tot. També, és clar, han de deixar de fer política pública a favor de la guerra. Però no ens preocupem: històricament i encara (només cal veure la immensa despesa militar del 2009, que va resistir perfectament la crisi) els governs han apostat per la cultura de la violència i per greixar la maquinària de guerra. Així, la contradicció és un signe positiu: vol dir que, a més de fer el de sempre, comencen a fer coses en la bona direcció!

Ara bé, si hi ha política pública de pau, no és perquè sí. L’aprovació d’una proposició de llei al Parlament de Catalunya la primavera del 2000 no s’entén sense les mobilitzacions contra la desfilada militar que es van viure al nostre país. De fet, aquesta proposició havia estat rebutjada en ocasions anteriors. I, vist en perspectiva, és la primera pedra essencial de tota l’arquitectura institucional per a la pau posterior. Així, estendre una consciència ciutadana a favor de la pau, sòlida i exigent, és la millor eina per consolidar, incrementar i fer més coherent aquesta política pública de pau.

Anuncis

Accions

Informació

One response

4 11 2010
Toni Viader

Ben reflexionat!

I, per completar, dir que una contradicció sovintejada del propi moviment pacifista és queixar-se quan l’administració fa coses per la pau, perquè ‘ens les prenen’! 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: