28 N (2): Tripartit, govern ‘fort’ i diversitat

24 11 2010

Per tot arreu, la crítica al tripartit és absoluta.

No cal entretenir-se a citar els intel·lectuals, periodistes, tertulians, mitjans, etc. que ho han fet amb contundència. Només cal veure com la majoria dels votants dels 3 partits que n’han format part semblen no tenir cap interès en reeditar-lo per adonar-nos de l’abast de la cosa.

Em sembla exagerat. Personalment, que no n’esperava res de l’altre món, tampoc crec que el balanç sigui tant desastrós. Però, ja sabem, que el país viu entre l’entusiasme absolut dels convençuts (això és un canvi de règim! avançaven alguns llunàtics el 2003) i la mirada catastrofista dels distants (‘el peor gobierno de la historia de Catalunya’, deia en un article el mesurat Xavier Sala-Martín).

Però en les valoracions sobre el tripartit hi ha un element que m’inquieta i que va molt més enllà del tripartit mateix. Tant des de l’oposició com des dels partits del govern es ve a dir que hi ha hagut massa soroll, massa discrepàncies, massa tensions i massa poca unitat d’acció al si del tripartit. I, així, sembla que tothom conclogui que feia falta un govern fort, sòlid, amb autoritat i amb una línia clara. No negaré que, en part, això sigui necessari al govern del país, al de la ciutat, al d’una ONG i al de qualsevol escala de veïns i veïnes.

Ara bé, compte. Perquè, al final, el govern més fort i sense fissures és un règim autocràtic. Una dictadura, en haver de complaure a diversos sectors i actors, ja suposa més diversitat i ‘caos’. Un sistema democràtic, encara que sigui governat per un partit amb majoria absoluta, ja n’incorpora molta més de diversitat. I un govern de coalició, encara més! I és que, com més democràcia, més debat, tensions i caos, no?

Per no quedar-nos en l’estratosfera: pel que fa a algunes infrastructures, hi ha hagut debat, estira-i-arronses i desmentits al si del tripartit. Sí. Però és que… això és un senyal del país que tenim! No tothom veu fantàstic un Quart Cinturó o un Túnel de Bracons. Idò, que al govern es reprodueixi el debat que sobre aquests temes hi ha a la societat, potser fa més feixuga i càotica la presa de decisions, però és un fidel reflex de la pluralitat que hi ha a la societat.

Vaja, que mentre es practica l’esport nacional de ‘renegar del tripartit’ no reneguéssim de la idea d’un govern de coalició i, en el fons, de la negociació, el debat, la lenta arribada a consensos… Perquè, així, amb la voluntat de ser pràctics, eficients i eficaços, ens estaríem carregant l’enutjosa i emprenyadora diversitat, essència mateixa de la democràcia.


Accions

Informació

2 responses

24 11 2010
Oscar

Hola Jordi!

gràcies novament per la interessant reflexió d’avui. Comparteixo el teu neguit. Si bé té dues cares que cal analitzar. La primera és que, certament, s’ha instal·lat en l’opinió pública -evidentment alimentada per determinats mitjans de comunicació- la idea del tripartit com a “Govern bananero”. Hi discrepo. En matèria social hem fet passos de gegants i, per tant, cal veure com les estratègies comunicatives a vegades fallen o no arriben al conjunt dels ciutadans, per informar i explicar l’activitat diària d’un Govern que ha fet coses bones.

La segona cara és per mi l’amarga. Un conseller d’economia bastant lliberal en alguns arguments i propostes; una conselleria d’interior que mai hauria d’haver passat per mans d’un partit com ICV-EUiA que representa a col·lectius socials avui defraudats i tristos per determinades actuacions, i constants disputes que, tot i representar lo saludable que és la pluralitat i diversitat, han acabat per oferir una imatge de descoordinació (a vegades, insisteixo, injustificada).

De totes maneres, necessitem una correlació de forces d’esquerres prou sòlida com per fer front a l’etapa conservadora que ens ve a sobre a Catalunya, Espanya i que ja està instal·lada a tota Europa. En altres circumstàncies, faria un vot de càstig al partit del tripartit que vaig votar ara fa 4 anys. No obstant això, tornaré a votar-los, no hiper-entusiasmat per la tasca feta (si bé en algunes àrees ha estat excel·lent), sinó més com un vot útil i, sota el meu punt de vista i mirant els 4 anys que tenim per davant, necessari.

Oscar

25 11 2010
jordiarmadans

Gràcies per les teves reflexions i anàlisis Oscar! Abraçada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: