28 N (i 4): Guia per a votants indecisos & intrèpids

26 11 2010

Per cloure aquesta sèrie, què millor que fer-ho sobre com votar?

Els candidats i els militants, així com els convençuts que ja fa un any tenen decidit el vot, no cal que continuïn llegint: perdran el temps i aquest és un bé preciós. Els que dubten, els que tenen frontera i no s’acaben de decidir per un o per l’altre, els que res els acaba de convèncer però volen votar… aquests sí que, potser, el post els pugui ser un 1% útil.

Ep, no donarem pas cap consigna sobre què votar! A banda que fer-ho seria matusser i lamentable, això cadascú s’ho ha d’arreglar com bonament pugui. El que sí que donaré són pistes per a que, cadascú en la seva ‘intimitat’, tingui més clar què votar segons el que prioritza. Sembla obvi… però a vegades les persones ens (auto)compliquem la vida!

Són propostes ‘metodològiques’ contrastades: almenys per mi 😉 Més d’una i de dues vegades m’han estat útils.

En primer lloc, desdramatitzem. Certament, el sistema i els partits polítics poden ser decebedors (fins i tot pels mateixos que s’hi dediquen!). Però vaja, els mitjans de comunicació, les escoles, els cambrers, les ONG, els concerts a l’aire lliure… tot pot ser un xic decebedor també. O sigui que tampoc no cal que ens posem molt dignes a l’hora de votar quan diàriament convivim, i acceptem, diverses dosis d’indignitat.

En tot cas, aquí van 4 sistemes (si en sabeu o n’utilitzeu més, ja els posareu!):

a) el mal pitjor: un clàssic; si res t’agrada, vota el que et desagrada menys

però n’hi ha de més sofisticats:

b) votar sectorialment: tenir en compte les coses que a un li importen especialment. La persona que es desviu pels animals, la que li fa ràbia l’església, la que s’escandalitza amb l’avortament, la que… en fi, hi ha tants exemples com persones. Doncs bé, cadascú pot mirar, per acabar-se de decidir, què diuen els partits sobre el seu tema preferit. Hi ha, en tots els àmbits, reculls sobre compromisos electorals. Dos temes que conec: cooperació (aquí i aquí) i pau (aquí).

c) pensar que et faria ràbia que passés: aquest m’agrada especialment; a vegades, votem una cosa i l’endemà ens en penedim. Probablement, hem acabat votant amb el cap i no tant amb el cor. Queda cursi, però passa! O altra gent vota segons el que toca, el que queda bé, el que esperen de tu, etc. però resulta que en el fons volia votar una altra cosa i quan veu els resultats, li sap greu. Doncs això: imagina que és dilluns, què és el que et faria més ràbia de llegir sobre el resultats al diari? què és el que et sabria més greu que passés? Escolta’t i actua en conseqüència!

d) preveure l’impacte de l’anàlisi: s’ha dit prou vegades, en Cardús ho explica molt bé, que quasi més important que la realitat és imposar socialment una interpretació d’aquesta realitat. Per exemple: una persona d’esquerres que no voti diumenge ha de ser conscient que amb el seu ‘no vot’ potser ajuda a consolidar una teoria que segurament li fa molta ràbia: que l’esquerra desapareix de tots els governs d’Europa. O una persona sobiranista que no voti ha de poder assumir que si el sobiranisme no treu més vots que abans, tot d’opinadors i tertulians diguin que el 10 J va ser un bluf. O si un simpatitzant del PP no dóna suport a la seva candidata que s’ha passat tota la campanya dient que l’únic que li interessa a la gent són les ‘solucions per a la immigració’ (que en estructura profunda volen dir, solucions per a posar fi a la immigració) s’arrisca a que alguns opinaires (jo el primer, aviso!) diguin que un 90% de gent demostra amb el seu vot que li importen moltes altres coses abans que fotre canya als immigrants. Bé, ja es veu que tothom pot tenir alguna ‘interpretació de la realitat’ ben desagradable a punt de caure-li al damunt dilluns. Que hi pensi, doncs!

The End. Ha estat un plaer. Bon dissabte de reflexió, bona jornada electoral, bona aparició del diari ARA, bona digestió electoral i bon clàssic!

Anuncis

Accions

Informació

4 responses

26 11 2010
Oscar

Com l’has clavat!

Oscar

29 11 2010
jordiarmadans

Gràcies!

26 11 2010
Toni Viader

Falta només una cosa que de vegades hem comentat 🙂

Si estàs entre dos o més partits, cerca algú a qui li passi el mateix, i repartiu-vos el vot. Tu votes aquest, jo aquell i, atès el pacte, hauré votat al 50% a cada candidatura 😉

29 11 2010
jordiarmadans

Sí, ben cert, fas bé de recordar-ho. També és una proposta ‘contrastada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: