Temps obscurs i mediocres

2 12 2011

Foto Xavier Mora

Aclarim-ho d’entrada: el món sempre ha estat una mica bèstia per a massa gent. No s’hi val, doncs, a dir que ara vivim el pitjor dels moments. Però amb tot, algunes coses que passen ens indiquen que som en un procés de degradació que no sembla tenir aturador.

En primer lloc, la crisi econòmica continua cavant posicions cap avall davant la indiferència o participació activa de la classe política i el poder econòmic. Tot i l’evidència palmària que el model que patim no és sostenible, ni ecològicament, ni socialment, ni èticament, enlloc d‘abordar la seva profunda reforma se’ns parla de contenció del dèficit i de retallades. És clar que en la crítica situació actual calen mesures doloroses i complicades: però quedar-se només en això és un frau de proporcions descomunals. I és en aquest context que cal situar l’ofensiva contra tot allò públic: l’estat del benestar, la sanitat, l’educació, la televisió, la funció pública en si mateix. Afeblir tot això mentre no es fa proposta d’esmena a uns interessos, pautes i mecanismes econòmics profundament més devastadors, preocupants i greus que qualsevol disfunció de la cosa pública és o poc honest o poc valent. En qualsevol cas, poc responsable.

En segon lloc, la democràcia s’aprima cada dia (un bon apunt de Joan Pons al respecte). Al seu bressol, Europa, ja hi ha dos governs que sense massa angúnies per part de ningú han trencat el vincle amb la ciutadania per a calmar ‘els mercats’ i seguir les indicacions de qui domina la UE. I governs com l’espanyol (tant el sortint com l’entrant) acabaran fent el que se’ls digui. No és una anàlisi teòrica: una de les agències de qualificació de risc –per cert, responsable del drama que vivim- s’atrevia a recordar-li a Rajoy allò que havia de fer per a ‘sorprendre positivament els inversors’. Es veu que el que volen –ja no com a sorpresa sinó com a seguretat- les persones que l’han votat és totalment irrellevant.

Cal aturar-se, per cert, a Itàlia: Berlusconi, després d’anys de riure’s de tot, de fer negocis bruts, de convertir en lleis els mecanismes per a poder defugir la justícia, de controlar els mitjans de comunicació… cau. Poca broma. Ni la democràcia (voluntat popular), ni la crítica (els mitjans de comunicació), ni el control (la justícia) han pogut caducar un personatge sinistre i grotesc. Els ‘mercats’, sí. Diu molt poc del que som capaços, en tant que ciutadania i poders democràtics, i il·lustra a la perfecció el moment bèstia en el que vivim.

Finalment, la política mostra una manca de nivell, o de vergonya, alarmant. Els casos de corrupció afloren fins a extrems que ni els més cínics havien pogut preveure. Observem atònits com hi ha presidents que han fet el contrari del que volien fer (projectant, per cert, una imatge nefasta de com funciona tot plegat), que indulten a delinqüents de guant blanc i permeten rebaixes fiscals mentre que coses tan sensates com la dació en pagament no es poden assumir perquè seria ‘irresponsable’. Veiem polítics que diuen que no poden dir el que pensen perquè sinó perden les eleccions… i les guanyen! I, en acabat, practiquen allò que no havien dit que farien. I, d’altres, que es presenten com a cap de llista d’una circumscripció i, tot just una setmana després d’haver aconseguit l’acta de diputat, renuncien entre elogis interns i externs. Ens ho estan posant molt difícil a aquelles persones que -malgrat totes les crítiques- volem fer pedagogia d’allò noble i positiu que té la cosa política.

En fi, no cal dramatitzar: aquest any hem viscut reaccions ben positives i significatives. Un clam a molts països àrabs contra la tirania. Una rebel·lió, a Europa i els Estats Units, exigint més qualitat democràtica. Una certa crítica a l’economia que ens mal governa i al comerç d’armes que destrueix vides.

Però, la tendència a la degradació moral, social i econòmica hi és. Són temps mediocres i obscurs. Ens caldrà més lucidesa i fermesa que mai.

(per cert, la foto, d’un bon amic, no és pas gens mediocre! 😉


Accions

Informació

12 responses

2 12 2011
Siscu Baiges

Ben dit!!

2 12 2011
jordiarmadans

Doncs gràcies Siscu!!

2 12 2011
Mireia

Molt ben dit!!

2 12 2011
jordiarmadans

Doncs moltes gràcies Mireia!

2 12 2011
Jordi Pascual Morant

Jordi, sempre et llegeixo i m’agrada la teva ponderació no exempta de determinació. Ho dius amb claredat i sense embuts, però amb respecta i sempre hi ha un final d’esperança, que en els temps actuals, reconforta.
Una abraçada.

2 12 2011
jordiarmadans

Moltes gràcies Jordi per les teves paraules!! Són un honor ben cert rebre-les! M’agrada això de ‘ponderació no exempta de determinació’

2 12 2011
econacionalitarisme

Els temps de la correcció política són història. Ara tot és a cara descoberta, pel broc gros, sense cap contemplació. No ens podem queixar, hem guanyat en transparència.
Les nostres respostes també han de ser diàfanes, com la teva encertada panoràmica de l’actualitat.

2 12 2011
jordiarmadans

Sí, aquesta és la part més evident de tot plegat: la manca de dignitat s’ha descarat i, com bé dius, les respostes no poden fer figa

5 12 2011
carme

Molt ben dit Jordi, efectivament el món sempre ha estat massa bèstia per molta gent però aquí això a qui li importa? I és que ens han volgut fer creure que ens podíem permetre viure com rics, que això no tenia aturador. Estic amb tu, o es fa una reforma profunda del sistema o les retallades (que m’afecten personalment) no hauran servit de res. En quan al tema del funcionariat penso que fa molt temps que s’hauria d’haver fet una reforma a fons, sense lligar-ho amb el tema de la crisi. Què bé que ha quedat en Mas!!!

9 12 2011
jordiarmadans

Gràcies Carme!

31 12 2011
Joan Inglada Roig

Salut, Jordi! Gràcies pels teus articles. Segueix, seguim, intentant enviar missatges constructius. Bon any nou!

2 01 2012
jordiarmadans

Moltes gràcies Joan!

Bons desitjos per a tu i tota la teva família!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: