Incrementant la despesa militar en temps de crisi… o ens calen rescats morals

12 09 2012

Quan aquesta primavera van sortir les dades dels Pressupostos Generals de l’Estat 2012, ens vam haver d’esforçar per a matisar les dades que indicaven una retallada en la despesa militar.

En primer lloc, apuntant que el 8,84% de reducció de la despesa del Ministeri de Defensa (que, per cert, recordem-ho: només acull una part de la despesa militar) era sensiblement inferior al 17% de mitjana de reducció ministerial. És a dir, es va reduir la despesa del Ministeri de Defensa el 2012 respecte al 2011? Sí. Es va mimar el Ministeri de Defensa respecte a la majoria dels altres Ministeris? Sí, clarament.

En segon lloc, vam advertir -i no perquè sí- que calia esperar a acabar l’any per tenir una foto més precisa sobre el que realment s’havia gastat en despesa militar. Perquè, habitualment, hi ha sorpreses: increments, afegitons, etc.

Bé, això és el que acaba de passar. La setmana passada, el Consell de Ministres va aprovar un crèdit de 1.782 milions d’euros per al Ministeri de Defensa. Amb aquests diners, es preveu que Defensa pagui part dels compromisos contrets en els darrers 15 anys en programes de compra d’armaments com avions, carros, helicòpters, etc.

De cop, per tant, han sortit 1.782 milions d’euros per a armes: se’ns diu que eren compres compromeses. Però, és que no estaven compromeses altres partides en ensenyament, salut o atenció social? I és que amb la seva eliminació no s’ha compromès seriosament l’economia de moltes famílies? Una decisió, per cert, avalada avui al Congrés amb els vots del PP, PSOE, CiU, PNV i UPyD.

Uns quants mesos més tard, i quan tothom ja ha ‘interioritzat’ que la despesa militar va baixar, sabem el que realment ha passat: que s’ha incrementat un 16,88%.

Una notícia que clama al cel. I que ens recorda que, a més de rescats econòmics ens calen rescats morals.


Accions

Informació

4 responses

17 09 2012
Quico Gusi

Cal canviar el nom del Ministeri: “Ministerio de Defensa de la Industria Militar”!,

I per altra part cal donar la difusió màxima a aquesta notícia, doncs com bé dius, molta gent s’ha quedat en la baixada de la despesa.

30 09 2012
xinxirinxina

Just el Salvados d’avui del Jordi Evole parlava sobre aquest tema. He quedat absolutament al-lucinada amb l’entrevista de l’ex-ministre Eduardo Serra.

3 01 2014
Joan Coll

Sobren militars¡¡¡¡ que coi fan 200.000 soldats i militars de carrera? i perque una partida de 3500 milions de “clases pasivas” aixo es la jubilació? als 50 anys? i que mes ¡¡¡¡¡
Tots al atur¡¡¡¡
perdó ..deixem.ne 5000 ben armats i apa¡¡

3 01 2014
Joan Coll

Sabem que els militars espanyols que estan a Djibuti a la operació contra la pirateria estan hospedats a hotels de 4 estrellas que costen uns 180 € diaris al Estat……

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: