Elkarri: insistint en la fi de la violència i la promoció del diàleg

20 12 2012
Presentació del Comitè Català de Suport a la Conferència de Pau a BCN

Presentació del Comitè Català de Suport a la Conferència de Pau a BCN

La fi de la violència al País Basc no ha estat un procés fàcil ni senzill. Han fet falta moltes implicacions, moltes persones, moltes organitzacions, moltes sensibilitats.

I avui, aprofitant que fa exactament 20 anys va néixer, cal recordar Elkarri.

Després de 6 anys d’un treball molt coherent de Gesto por la Paz en la mobilització ciutadana contra la violència, Jonan Fernández i Victor Aierdi impulsen Elkarri.

Aprofitant l’experiència acumulada en la lluita ecologista contra l’autovia de Leitzaran, es plantegen incidir en la resolució del conflicte basc. Més que fent posicionaments, la seva voluntat és generar canvis socials i polítics que facin possible la pau. Inicialment propers a l’esquerra abertzale esdevindran un moviment plural identificat per la critica a la violència, la defensa dels drets humans i la promoció del diàleg.

La manera de fer ‘elkarriana’ ens mostra pistes interessants:

. to positiu i constructiu, malgrat les adversitats

. ‘insistencialisme’ davant les contínues decepcions

. aposta per un diàleg real entre persones i àmbits de cultures polítiques diferents

. treball amb rigor i criteri, planificant i avaluant bé cada nou pas

. aprenentatge i maduració: en tota proposta nova es notava que hi havia hagut una anàlisi auto-crítica del passat, descartant errors i perfeccionant opcions

A FundiPau (llavors la Fundació per la Pau) vam considerar que, malgrat la complexitat i la dificultat que suposava intervenir en el conflicte basc, no podíem defugir-lo com massa ONG feien. I, enmig del xivarri polític i mediàtic, teníem clar que el nostre paper havia de ser esdevenir còmplices, altaveus i col·laboradors dels actors de pau del País Basc.

Ho vam fer i ho hem fet moltes vegades, amb Gesto, Elkarri i Lokarri.

Especialment, recordo el suport a la Conferència de Pau de 2001-2002. En un context de molta violència i de profunda polarització i crispació, en Jonan i en Gorka van venir al local de la Fundació, acompanyats de Fèlix Martí, per explicar-nos la seva ‘modesta’ ambició: trencar els murs d’incomunicació amb una Conferència oberta a totes les sensibilitats polítiques basques.

Ens van demanar que impulséssim el Comitè Català de Suport a la Conferència. Vam vam treballar-hi de valent. I, a més de la sensibilització i solidaritat generada a Catalunya, la pluralitat ideològica del Comitè Català (entre altres, Victòria Camps, Vázquez Montalbán, Cardús, Terricabras, Puigverd, Rubert de Ventós, Clara-Simó, Culla, Subirats, Loquillo, Quimi Portet o Lluís Gavaldà, a més de moltes persones de l’àmbit de pau i drets humans) va ajudar a obrir camins i portes a Madrid i al País Basc.

Avui, trobem diverses petjades d’Elkarri: el moviment Lokarri, el seu hereu directe creat el 2006, on hi trobareu l’incansable Paul Ríos; el centre Baketik, on en Jonan ha continuat aprofundint en la transformació dels conflictes des d’una mirada ètica o els interessants documentals ‘Pluja seca’ i ‘Parlen els ulls’ de Gorka Espiau.

És un bon moment per recordar tota la gent, desenes de milers, que s’hi van implicar i que, entre molts altres, han fet possible que, avui, la violència al País Basc sigui més un record que una realitat.


Accions

Informació

12 responses

20 12 2012
Alfons Banda

Un post ben oportú i portador d’un gran missatge. Tot alló que fem inspirats per una esperança autèntica, res a veure amb un optimisme infantil, acaba sent important, i potser decisiu, malgrat fatigues i desànims.

21 12 2012
cursdesperanto

És precisament aquesta esperança la que ens guia. Una abraçada company!

21 12 2012
jordiarmadans

Magnífica frase Alfons!

20 12 2012
XX Aniversario de Elkarri « Gorka Espiau blog

[…] nació hoy, hace 20 años. Jonan Fernandez y Jordi Armadans han escrito dos artículos que resumen muy bien las reflexiones y sentimientos que genera este […]

20 12 2012
m carme

Bon escrit Jordi! M’agrada les pistes que recalques la manera de fer de Elkarri durant aquest 20 anys, treballant així i gent com vosaltres és poden aconseguir moltes fites.

21 12 2012
jordiarmadans

Sempre paga la pena aprofitar l’experiència dels altres. Salut!

21 12 2012
Paul Rios (@Paulrios)

Gracias Jordi! No sólo por el post que has escrito sino por toda la ayuda que nos has prestado durante estos años. Un abrazo

21 12 2012
jordiarmadans

Fue un placer! 😉

28 12 2012
Josep-Maria Terricabras

Benvolgut Jordi,
gràcies, molt particularment per la feina que has fet i que s’ha fet a través de la Fundació per la Pau. I això no s’ha acabat. De fet, la defensa i promoció de la pau és una feina que no s’acabarà mai. Però, hi hem de ser sempre, sense condicions, sense imposicions, ni que sigui amb les mans buides. Ser-hi ja és una manera de fer avençar el projecte. Que hi puguem ser sempre! I als amics d’Elkarri una abraçada d’afecte i de respecte!!!
Josep-Maria Terricabras

2 01 2013
jordiarmadans

Moltes gràcies Josep-Maria per les teves paraules, lucidesa i compromís. ‘Que hi puguem ser sempre’!

30 12 2012
Victòria Camps

Gràcies per recordar-ho. Crec que va ser enriquidor per tots els que hi varem col.laborar. Una abraçada forta.

2 01 2013
jordiarmadans

Gràcies Victòria. Sí, efectivament, va ser un bon aprenentatge. I en van sortir molts debats enriquidors.
Gràcies pel compromís!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: