Pensant en Mali: quatre obvietats que no ho són tant

18 01 2013

He anat difonent aquests dies via twitter alguns articles interessants sobre el que està passant a Mali. Aquí escriuré quatre obvietats perquè, desgraciadament, no són prou òbvies: els nivells de desinformació i confusió que circulen encara són considerables.

1. No podem oblidar que hi ha un conflicte polític…

L’atac francès es presenta com una acció necessària per a frenar el terrorisme que ve del Nord. Però, més enllà que també hi ha el patiment d’una metròpoli en veure la pèrdua de control sobre un excolònia, compte a només quedar-se amb això.

Les fronteres africanes són el màxim exponent d’arbitrarietat. Mali, un gran estat que inclou realitats molt diferents, té un Nord poblat per comunitats tuareg, que tradicionalment sempre ha estat abandonat, menystingut i maltractat pel govern malià. No només hi ha diferències culturals i ètniques evidents: també hi ha un desigual accés a les opcions econòmiques i al poder polític. El malestar tuareg es va convertir, fa uns anys, en revolta armada i, finalment, va aconseguir la independència d’Azawad, el nom de la terra dels tuaregs.

2. … ni tampoc l’extensió real del terrorisme de matriu gihadista

Però l’aliança tuareg es va esberlar: la facció més propera al gihadisme, Ansar al Dine, aliat amb grups vinculats a Al-Qaida (AQMI) o escindits (MUJAO) –aquest darrer, responsable del segrest del cooperant mallorquí Enric Gonyalons- i, junts, van acabar combatent, i desplaçant, el MNLA.

Així d’un nou estat independent es passava a una zona controlada per grups vinculats al terrorisme de matriu gihadista. I amb una presència cada cop més creixent a la zona.

3. Les intervencions militars mai són quirúrgiques

Els exèrcits dels estats africans, també el de Mali, havien de fer la feina i França donar-hi suport. Al final, França ha iniciat l’atac. Es va dir que la presència francesa seria aèria i, ara, també és terrestre. Se’ns va dir que seria cosa de setmanes i ja es parla de mesos. Era un atac a una part de Mali… i ja ha impactat a Algèria. I és que les guerres ho són tot menys quirúrgiques i netes.

4. Volem realment evitar situacions com aquestes?

Doncs cal que fem altres polítiques, prou diferents a les que bona part de la comunitat internacional va practicant. Tres pistes, com a exemple:

a) enfortir estats democràtics enlloc de posar-ne de titelles: potències i estats amb pes global o regional solen preferir estats dèbils però fidels als seus interessos que no pas governs democràtics que responguin a les necessitats de la ciutadania. Mentre se segueixi així, la possibilitat d’una mínima governança creïble a Mali, i a altres llocs, serà una quimera.

b) combatre la pobresa, la manca d’educació i la marginalitat: si volem evitar la capacitat d’atracció dels gihadistes cal promoure la justícia, la redistribució de la riquesa, el foment de les oportunitats, etc. Les persones i comunitats sense present ni futur s’agafen al que troben i segueixen als que els ofereixen alguna cosa. Encara que sigui a canvi d’un futur de submissió que, en aquell moment, no coneixen prou encara.

c) controlar el flux de les armes: la fàcil i lliure circulació de les armes permet que diversos grups es puguin armar i actuar. A Mali, entre altres fonts, hi ha moltes armes procedents de la desfeta del règim libi que, al seu torn, es va abastir de molts llocs, també d’Europa. Cal posar ordre: controlar el comerç de les armes seriosament per tal d’evitar l’incendi de situacions de conflicte. Un Tractat mundial que posi les armes sota control, fet que es tornarà a negociar aquest mes de març, hi podria ajudar molt.


Accions

Informació

7 responses

19 01 2013
Alfons Banda

Gràcies Jordi! És el tipus de situació caòtica que necessita ser explicada; d’altra forma la ciutadania se’n desentén per perplexitat.

20 01 2013
Miquel Àngel

Gràcies per l’anàlisi Jordi. M’atreveixo a proposar una obvietat més, que en la vessant armamentista ja suggereixes, el regim de Gadafi a Libia tapava molts forats a la regió, el relleu d’aquest actor de poder sembla que l’estan prenent els diversos grups islamistes d’arrel més local o internacional.

22 01 2013
jordiarmadans

Sí. La veritat és que qualsevol peça (per defectuosa i lamentable que sigui) que treus de l’escenari, trastoca el precari (des)equilibri del món

23 01 2013
duniahaniaa

Durant anys les xarxes de crim organitzat han estat actuant amb la complicitat de líders locals i homes de negocis. Durant anys el govern de Bamako va utilitzar les diferents tribus del nord, enfrontant-les, beneficiant-ne unes i discriminant-ne d’altres, com a arma de control polític. Durant anys els governs occidentals han estat opacs en les negociacions per alliberar ostatges, contribuint a l’enriquiment no només de les xarxes criminals sinó també de mitjancers locals que han adquirit gran rellevància (entre ells el líder tuareg d’Ansar Ad-dine, Iyad ag Ghali, mediador en els segrestos del 2003). Durant anys s’han expoliat els recursos naturals sense que això repercutís en el desenvolupament humà de la regió. I ara, una operació militar francesa salvarà l’antiga colònia (“un país amic”, en paraules d’Hollande) de l’avenç del jihadisme-mafiós?!

24 01 2013
jordiarmadans

Molt ben dit! I plenament d’acord. Aquest és el drama: després de fer polítiques desastroses ara se’ns vol fer creure que la intervenció militar és una gran pensada…

23 01 2013
Amparo

Sempre penso que ser positiu és bo, cal veure el millor de totes les cosas. Què fem tu, l’altre, i l’altre encara perque les coses siguin el millor possible?

24 01 2013
jordiarmadans

El que és cert és que, malgrat que tot estigui fatal, sempre des de qualsevol banda podem fer aportacions positives perquè les coses millorin. Siguem-ne conscients i aprofitem-ho!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: