A propòsit de la fusió de les Federacions d’ONG: una lloança i una autocrítica

29 01 2013

El dissabte 19 de gener, les tres Federacions Catalanes d’ONG (la de Pau, la de Drets Humans i la Desenvolupament) van decidir en les seves respectives assemblees aprovar la proposta de fusionar-se.

Fruit de la voluntat de clarificar el seu àmbit d’actuació, la Federació de Desenvolupament va restringir el perfil de les ONG que hi podien accedir i va circumscriure’l de forma precisa a les que feien tasques de cooperació. Així, quan el gruix del sector de Drets Humans i de Pau va ser més significatiu, van decidir crear la seva Federació específica.

Però amb el temps, algunes obvietats es van anar imposant:

1. que l’especializació tenia sentit però, a vegades, era ben absurda: la pau, els drets humans i el desenvolupament no són móns a part sinó que estan profundament interrelacionats. Com abordar, per posar un exemple ben actual, el conflicte de Mali sense tenir en compte la conjunció d’aquestes tres mirades? És impossible!

2. que algunes ONG compartien pertinença en dues o tres federacions. Per aquestes ONG era un esforç excessiu ser a tot arreu i, en general, acabaven per prioritzar-ne una per sobre de les altres. De retruc, el gruix de les Federacions era, en realitat, menor del que semblava per les xifres de membres.

3. criteris d’eficiència i estalvi: no tenia sentit mantenir tres estructures, tres locals, tres gabinets de comunicació, etc.

4. per realisme: en alguns moments, les Federacions han tingut dificultats per aconseguir trobar prou entitats que s’impliquessin en les Juntes respectives o en les feines que calia anar fent.

Tot plegat, doncs, per coherència de fons i teòrica i per eficiència i practicitat, el pas cap a la fusió era convenient. De fet, algunes passes ja s’havien concretat en els darrers anys: la decisió de compartir local, la de crear una Confederació que agrupés a les tres Federacions, etc.

I, ara, s’ha fet el pas definitiu: avançar cap a una sola Federació que mantindrà àmbits de treball específics però sense la necessitat d’haver de crear estructures paral·leles. I, amb un afegit positiu: aquests àmbits no estaran tancats a cap ONG. Així, les visions compartimentades i estanques poden donar pas a un enriquiment de perspectives i mirades sobre el que fem.

Tenint en compte que totes les institucions tendeixen a autoperpetuar-se al marge de la lògica que les va portar a néixer, és de lloar que el sector de les ONG hagi apostat i decidit per la fusió.

Però també cal fer autocrítica: des que es va plantejar la idea de la fusió fins ara, han passat més de 10 anys. Malgrat els passos intermitjos, admetem-ho: hem actuat amb una lentitud exasperant. Hi ha hagut pors exagerades, desconfiances absurdes i retards inexplicables que ajornaven una decisió positiva i necessària. Si ens hi fixem, són actituds que -des de les ONG- hem criticat amb duresa quan les hem vist en governs, empreses o mitjans de comunicació.

Així que, felicitem-nos del pas fet. Però aprofitem-ho, també, per a recordar que les ONG no som infal·libles: tenim defectes i, a vegades, practiquem alguns vicis que tant rebutgem quan els detectem a fora.


Accions

Informació

8 responses

29 01 2013
Alfons Banda

Oportú, mesurat i clar. Gràcies Jordi. Certament és un pas a celebrar ( sense oblidar la molt convenient autocrítica que proposes).

30 01 2013
jordiarmadans

Gràcies Alfons!

29 01 2013
Montse Benito

“….Hi ha hagut pors exagerades, desconfiances absurdes i retards inexplicables que ajornaven una decisió positiva i ne
cessària…..”
Crec molt simplista el comentari d’en Armadans, no crec que els processos siguin tan negatius. Els inicis del proces de contruccio de la nova Federacio requerien un esforc de maduracio

30 01 2013
jordiarmadans

Hola Montse!
No dic pas que els processos siguin negatius ni crec que hagi estat simplista: parteixo, ja en el titular i el primer apunt que parlem d’una gran notícia i que cal lloar la decisió. Però això no amaga que hi ha hagut pors, desconfiances i retards que no eren plenament justificats. I bé, diria que és bo ser-ne conscient i no amargar-nos-ho, no?
Estic plenament d’acord que tot procés de canvi requereix un ‘esforç de maduració’. Però, els requereix també a ‘fora’ -on normalment som contundents’. I, és clar, o som comprensius a dins i a fora o som exigents a dins i a fora.
Gràcies per la teva reflexió.

29 01 2013
mxmariano

seria bé reconèixer el treball de les entitats federades que integren la comissió d’educació, doncs en els fets han treballat conjuntament des d’estiu de 2011

30 01 2013
jordiarmadans

Ben cert!
Tots els processos de treball conjunt en comissions tècniques i temes de fons han ajudat molt a llimar diferències i a crear un bon clima que, al final, han ajudat molt a que la fusió acabés veient-se com una cosa lògica.
Merci!

30 01 2013
Roger Revilla

Malgrat els anys que han passat i la certa demora sovint inexplicable, em sento orgullós que s’hagi fet el pas. Gràcies pel comentari, Jordi.

30 01 2013
jordiarmadans

Hola Roger!
Molt content d’haver compartit amb tu algun tram d’aquest procés. 😉
Cuida’t!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: