Quatre obvietats sobre la ‘corrupció nostrada’

19 02 2013

A vegades, observo desconcertat alguns debats que tenim. Ara mateix, hi ha sobiranistes discutint sobre si la corrupció surt perquè hi és o perquè la fa sortir qui vol frenar el sobiranisme. Més enllà, gent antisobiranista conclou que a Catalunya hi ha corrupció, precisament, per culpa del nacionalisme que ens ‘ofega’. Finalment, trobem els que baixen de l’hort i anhelen tornar a un oasi… que ni existeix, ni mai ha existit.

Podem ser un xic seriosos? Diria que no és tant difícil… Vejam:

1. Catalunya és un país que té coses exportables i coses que no. No estem per sobre del bé i del mal: amb diferències, matisos i especificitats pròpies, és clar, tenim les mateixes possibilitats d’excel·lir o de ser lamentables que els altres. Ni més, ni menys.

2. Quan així han conclòs que feia falta en la defensa dels seus interessos, molts governs han activat mecanismes que van més enllà de la legalitat. La història, i el present, ens en mostra massa exemples malauradament. Vista la grollera reacció del Govern espanyol davant l’aposta sobiranista, no és descartable pensar que en les parts fosques dels aparells d’estat s’estiguin activant estratègies poc defensables públicament a fi de frenar el sobiranisme.

3. Només la merda que no existeix no pot ser mostrada, remenada o augmentada. La millor manera d’evitar que algú airegi o exageri casos de corrupció urbanística, de favors a empresaris, d’escoltes il·legals, d’enriquiments personals il·lícits, de desviament de diner públic a estructures de partit, etc. és no fent-los.

4. Tot projecte que vulgui engrescar la gent ha de ser radical en termes democràtics i capaç d’aguantar el contrast de la transparència. Potser tot això, abans, era una qüestió de pulcritud ètica. Ara, tal com està el pati, és una qüestió de viabilitat. És de sentit comú que enmig d’una crisi brutal i de precarietats de tota mena la gent es negui a aplaudir grotescos espectacles on alguns forcen les regles de joc per a enriquir-se descaradament a costa dels recursos de tots.

Oi que tot això que dic és obvi? Doncs deixem de perdre el temps i dediquem-nos a la feina principal: la construcció d’un país més net, transparent, democràtic, just i lliure.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: