Sobre el nomenament d’en Grasa al Consell de Transició Nacional

14 05 2013

Ja fa un mes que en Rafael Grasa va ser nomenant per al Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN).

Em va semblar una notícia important i significativa. I veient que no se n’ha dit pràcticament res en tot aquest temps voldria fer-hi algun apunt.

Per què és important? És important, a més de per a ell és clar, per al Consell. En Rafael Grasa, professor de Relacions Internacionals i president de l’ICIP, és una persona preparada i solvent. Per tant, reforça el nivell de rigor -i de pluralitat- del CATN.

Però, sobretot, és important pel que revela sobre un tema que ha estat motiu de debat: en el cas que Catalunya fos independent, hauria de tenir exèrcit o no? No cal abordar ara el tema (aquí podeu trobar què opino) però és ben cert que a Catalunya hi ha una considerable sensibilitat crítica vers la idea de crear un exèrcit català, en el cas que esdevinguéssim Estat. També hi ha, és clar, molts sectors que ho viuen com inevitable i, encara uns altres, que ho veuen desitjable. I que el president Mas i el seu entorn hagin avalat un perfil com el d’en Grasa enlloc d’altres que han defensat la idea de dotar-se d’exèrcit, vol dir que la visió crítica sorgida del moviment per la pau ha anat molt més enllà. Una bona notícia. I, encara que òbviament no prefigura res, sí que indica, i molt.

El nomenament d’en Grasa va generar crítiques dels sectors militaristes del sobiranisme i d’alguns dels sectors que es consideren ‘realistes’ davant les ‘utopies pacifistes’. Recordo un tuit que reblava: ‘el president de l’Institut Català Int. per la Pau és l’expert en Defensa del Consell de Transició Nacional? #proucomplexes!’. Em quedo amb la magnífica resposta que li va fer en Joan Gómez: ‘El president de l’Institut Català Int. per la Pau n’és l’expert en evitar conflictes’.

I és que la millor seguretat no és invertir en capacitat per a donar bones bufetades sinó en fer innecessari haver-ne de donar.

Anuncis

Accions

Informació

3 responses

14 05 2013
Alfons Banda

Quantes coses es poden dir i recolzar amb un text senzill i clar que comparteixo del tot!

15 05 2013
Toni Viader

Ben dit Jordi.
No entenc perquè no voler un exèrcit ha de ser un complex. Més aviat és acomplexat aquell que vol ser igual als altres encara que sigui a base de fer tonteries, no?

16 05 2013
Christian

És un complexe per què a casa nostra, i llògic pensar que a molta gent li entra alèrgia només de pensar en exèrcits quan precisament aquests mitjançant la tirania de l`ocupant castellà al llarg del segles ens ha oprimit molts vegades, la gent ingènuament esquiva el tema d`una veritat certera i ràpidament comprobable en qualsevol moment si es disposa d`accés a internet i no pas per veure-ho viatjant-hi per exemple. TOTS els estats del món tenen una Defensa, i els que em treureu d`exemple també en tenen una que esdevé d`una dependència delegada a una d`altres que a canvi de diners o interessos afins els tutelen. Ara la pregunta del complexe, vista ja fa trena anys enrera amb la re-instauració dels Mossos d`Esquadra com a model policial propi, és que a qui de vosaltres li importa si disposem d`un grapat d`homes i dones que entrenen com a vocació de pertànyer a un ‘modus vivendi’ militar català ? A ningú se li obliga a servir si no es vol, ah! no ! espera sí que s`boliga a vegades, tristament quan ens hem topat amb una guerra que no provocàrem i NO disposàvem d`exèrcit de Defensa per vèncer aquells que intentaren ocupar-nos per oprimir-nos. Així ens ha anat i val més que persones com en Grasa posin una mica de Seny real i no pas demagògia utòpica quan en realitat a la Catalunya-estat sí tindrem aquestes estructures per què són quelcom que configura un estat com els damés, ni més ni menys. Complexe, és quelcom que per gent com vosaltres s`haurà de simplement canviar-li el nom per “Formacions d`equips de risc” o “Brigada especial de defensa exterior” etc… En comptes de simplement anomenar-li per el que és, una Defensa que contribueix a la pau al món dels estats lliures i democràtics. Llavors algú de vosaltres potser sí que s`enorgulleix de la nomenclatura que ha aconseguit i anirà per el planeta presumint de “al meu estat no en tenim d`això” i creiu-me, no trobareu casi ningú que no us miri pensant per dintre que és una irresponsabilitat com una altre, passi el que passi o pugui passar el que pugui passar.
Ja ho diuen : “La Pau és la enemiga de la història” Llegiu si us plau.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: