‘Hannah Arendt’ o preservar el criteri propi

2 07 2013

Hannah_Arendt-809536706-largeSens dubte, fer una pel·lícula sobre fets històrics, plena de diàlegs amb contingut i de silencis compungits, rodada bàsicament en interiors, no protagonitzada per cap ‘jove guapo/a’ i, damunt, parlada parcialment en alemany, és d’una valentia extrema.

Només per tot això, ‘Hannah Arendt’, la darrera pel·lícula de Margarethe von Trotta, ja és més que recomanable.

Però, a més a més, parlem d’un film sobre una filòsofa i escriptora alemanya d’origen jueu ben interessant (les seves reflexions sobre la ‘banalitat del mal’ encara ens il·luminen en nombrosos conflictes i genocidis recents) que, en un moment determinat de la seva vida, es veu abocada a posar en una balança la fidelitat a la ‘seva gent’ o defensar un criteri propi: va escollir l’honestedat amb si mateixa. Va mantenir el que creia. I ho va fer públic. Amb elevats costos personals.

Tenir criteri propi no vol dir encertar-la sempre. I, és cert: alguna gent encantada d’haver-se conegut prefereix ‘desmarcar-se’, i així engreixar el seu ego, que no pas diluir-se en una reflexió col·lectiva compartida.

Però no podem oblidar-ho: totes, totes, totes les salvatjades d’aquest món s’han fet perquè molta gent ha comprat els arguments mesquins del bàrbar de torn. Per ignorància, per inconsciència o, el més habitual, per por a dissentir, a quedar-se sol, a ésser assenyalat com el rar, el tou, l’ambigu, l’aixafaguitarres.

Per això, la valentia de mantenir un criteri propi quan pràcticament tot i tothom et porta a adherir-te a allò que toca, és una virtut que mai promourem prou. I, per a la salut i solidesa de les societats democràtiques, les persones amb criteri propi són l’element més essencial i imprescindible.

Per si ho havíem oblidat, ‘Hannah Arendt’ ens ho recorda.

Anuncis

Accions

Informació

6 responses

2 07 2013
Toni Viader

Però la pel·li s’ho val o no? És bona, com a pel·lícula, més enllà del contingut, vull dir…?

2 07 2013
jordiarmadans

Si, sí. Molt correcta. No és d’acció ni té molts exteriors, però ben ambientada, interpretada, caracteritzada i transmet. Satisfet? 😉

3 07 2013
Toni Viader

Sí, ara sí. 😛

3 07 2013
Virginia

Ara ja puc comentar, la vaig veure ahir. La pel·lícula és excellent! La interpretació sublim! ara…ex fumadors amb compte, es passen tota l’estona fumant!

3 07 2013
jordiarmadans

😀 sí, és flipant la quantitat de cigarrets que hi surten. Quan cercava una foto de la peli pel post… em vaig adonar que en totes, totes, totes, hi surt fumant!
Altres temps… 😉

26 08 2013
Los tres tortazos de Hannah Arendt

[…] con Jordi Armadans1 la opinión de que hacer una película como “Hannah Arendt”, de Margarethe von Trotta, […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: