‘Dotze anys d’esclavitud’

29 12 2013

12 anys

Una peli sobre l’esclavisme racista als Estats Units del Segle XIX? La vas a veure perquè creus que cal anar-la a veure i perquè n’has llegit una crítica bona. Però, íntimament, no n’esperes res de l’altre món. En sortir-ne, però, et van assaltant un munt de reflexions. I, no és això el millor que et pot passar després de veure una pel·lícula? És clar, no vol dir que a tothom li hagi de passar el mateix. Però, amb tota la prudència que calgui, la recomano vivament.

Alguns comentaris, arran de la visió de ‘Dotze ans d’esclavitud’:

1. per si ho havies oblidat, la peli et recorda que el món s’ha construït sobre una immensa muntanya de barbàrie. Que el nostre trànsit ha passat per molts bassals i per molta merda. Que el nostre present, encara que ens escandalitzi, està connectat a un autèntic serial de terrors i horrors de tota mena. Alguns, a més, ben recents.

2. altre cop constates la capacitat que tenim les persones de sobreviure en entorns absolutament deshumanitzats. Una capacitat que en part et meravella i en part et glaça. Et meravella que una persona, enlloc de deixar-se anar, sigui capaç d’aguantar 12 anys insofribles amb la vana esperança de poder recuperar la llibertat i la dignitat. Et glaça veure com tanta gent és capaç d’anar fent encara que davant dels seus ulls vegi coses absolutament intolerables.

3. alhora, i abans que facis un judici implacable, la peli et mostra com tothom està atrapat. Fins i tot el més miserable dels personatges es mou en una complexa teranyina: entre el que s’espera d’ell, el que sempre s’ha fet, el que aspira a ser algú en un entorn on tothom que és algú és un impresentable, etc. Tothom sembla restar encadenat a una farsa de resultats demolidors. I, com altres vegades, no pots esquivar la pregunta: t’esgarrifa el que veus, sí. Però, quants dels que ens esgarrifem, en aquelles mateixes i exactes coordenades espai/temps, haguéssim actuat diferent?

4. en tot cas, no cal perdre massa temps preguntant-se ‘què hagués fet en aquella situació‘. Serà molt mes útil preguntar-se, ara i aquí, ‘què puc fer?‘. I és que és en la nostra vida de cada dia on trindrem les opcions de mullar-nos o no. I, parlant de racisme, malauradament tenim i tindrem -al pas que anem- moltes opcions de mostrar el nostre compromís amb la dignitat o, altrament, d’acotar el cap.

5.  la història que narra la peli (un cas real) fa un tomb perquè algú decideix fer alguna cosa. Es complica la vida? Sí. Però prèn partit. I té clar que, no fer res, també és -és clar- prendre partit. Certament, té les espatlles més cobertes que altres que callen. Segurament, no podem exigir que algú posi la seva vida en perill per comprometre’s. Però sí que podem exigir-ho d’algú que, senzillament, es complica la vida. No és el mateix. El protagonista ho diu molt bé. Essent conscient que per a ell pot suposar-li problemes, però no pas greus, diu ‘és el meu deure‘.

6. i, malgrat tot, cal valorar el que hem avançat. No podem ser frívols amb això: avui, als Estats Units, hi ha racisme, desigualtat i situacions d’explotació. Però, malgrat tot, és molt lluny de la situació d’esclavisme salvatge que es produïa en algunes zones del Sud dels actuals Estats Units. Reconèixer els avenços és necessari si fem una anàlisi rigorosa. I és de justícia: hi ha gent que va patir moltíssim per aconseguir part del que tenim. Seria un insult cap a ells, que van patir tant, menysprear-ho. 

Anuncis

Accions

Informació

2 responses

31 12 2013
Xavi

No acostumo a contradir-te, però en aquest cas…
En fi, que davant la viva recomanació, ahir vam anar a veure-la. Aviso que hi poden haver SPOILERS.
La veritat, ens va semblar una peli molt morbosa, amb massa escenes de violència explícita, que es feien llargues i que no acabem d’entendre què és el que aportaven a la història. I que se suposa que ja sabem. Ja sabem que l’esclavisme era (és?) extremadament violent. Però no sé si cal veure pallissa rere pallissa, violació, assassinat a cops, més humiliacions…
Són personatges plans, poc complexos i en un sentit que no vol ser pejoratiu cap a les persones, sinó cap al guió, bastant superficials.
135 minuts molt Hollywoodians, que ens van deixar la sensació que desaprofitaven una bona història, que podien haver tractat molts dels temes d’una forma més subtil i interessant, alguns en la línia que apunten les teves reflexions.
I és que en els darrers dos minuts de la peli surten uns texts ben rellevants, potser el que hauria d’haver estat la part central de la peli. La vida del prota després de ser esclau, les mil i una maneres com es va arriscar i va prendre partit, el llibre que va escriure, les conferències que va donar, els esclaus a qui va ajudar a escapar… tot això t’ho donen condensat en tres o quatre frases que has de llegir al final, després d’haver patit el que has patit.
I és que a l’acabar la peli les dones de la fila del davant es van girar i em van dir “pobret, què malament que ho has passat, oi?”. Es veu que esbufegava en alguns moments.
En clau positiva i afegint-hi potser una setena reflexió, suposo que es bona notícia veure que encara no tenim la pell tan dura com per suportar amb indiferència certes coses.

2 01 2014
jordiarmadans

hola xavi!
em sap greu si la ‘viva recomanació’ us va fer anar a vore peli que al final no us va convèncer! 😉
a vegades, o gairebé sempre, valorem les coses que potser en aquell moment ens ronden pel cap. Així que ben bé podria ser que la peli em motivés unes reflexions al marge que sigui bona o no. Vull dir que potser la valoro bé perquè em va fer reflexionar coses, ja sabudes és clar 😉 i n’exagero la qualificació!!
En tot cas, de les teves discrepàncies, n’assumeixo unes quantes però en discrepo clarament d’una: jo no crec que siguin plans, no? Fins i tot els personarges més perversos te’ls presenten limitats, atrapats, quasi condemnats a fer el que fan…
En fi, ens veiem a la propera peli!! 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: