Sis reflexions arran de la COVID-19

11 03 2020

1. Aquests dies veig gent enfadada, d’altra que es queixa molt i, també, gent tenint molt clar què cal fer (a vegades, com passa sovint, dient exactament el contrari): S’equivoquen! No ens parlen clar! Caldria fer això! Caldria fer allò! Hi ha massa histèria! Hi ha massa tranquil·litat! Tot és molt exagerat! No estem actuant prou!

No ho sé. Diria que ens costa assumir, amb totes les seves conseqüències, que viure és complicat. Que la condició humana és precària. Que no ho sabem –ni ho sabrem- tot sobre tot el que tenim i ens passa. Que hi ha incerteses. Moltes. I que no paren (ni pararan) de sortir-ne. Com la COVID-19. És lògic reaccionar bé, a temps i encertar-ho tot davant un virus nou sobre el qual no en sabíem res fa 4 mesos? Una mica de calma no només en no histeritzar-nos, sinó en assumir que no ho podem saber tot (ni nosaltres, ni la comunitat mèdica, ni la científica, ni els governs, ni els mitjans de comunicació). La incertesa i la fragilitat no són, només, conceptes teòrics interessants. Defineixen la nostra vida i el nostre món.

2. Sembla que assistim a una pandèmia notable. És possible que, d’aquí a uns mesos, tot estigui sota control i que en 3 anys ni ho recordem. O no. Però semblar clar que, de moment, patirem. Fins i tot encara que la majoria no tinguem la malaltia, en patirem les conseqüències (de la malaltia o de les mesures per a contenir-la): socials, econòmiques, culturals, relacionals. Tothom veu les seves. Pel que fa a mi (perquè s’entengui que no parlo asèpticament), i més enllà dels impactes personals i familiars, penso en FundiPau i m’esparvero en imaginar alguns impactes sobre compromisos i coses previstes, sobre campanyes i activitats (tant necessàries i urgents!!), sobre recerca de recursos econòmics, etc. Però no podem pretendre que el món rebi una sotragada com aquesta i no ens afecti. Ens afectarà. És clar, les actuacions governamentals que es facin –i les propostes d’actuació que es llancin des de diversos sectors- haurien de partir d’una evidència: aquest món és desigual, amb gent, sectors i països que viuen en condicions privilegiades i d’altres que viuen en condicions precàries (i precaritzades). Els esforços i sacrificis que calgui fer per afrontar la malaltia s’haurien de repartir raonablement i no haurien de recaure, principalment, en qui menys té i més pateix.

3. És innegable que la COVID-19 ha aparegut en un moment complicat. On els discursos de la por, del tancament de fronteres -físiques i mentals-, del menyspreu cap als altres, etc. són el pa de cada dia. En aquest context, una pandèmia com aquesta pot reforçar la distància amb allò compartit, la desconfiança, el tancament en nosaltres, les pors i el rebuig als diferents. Fa patir.

4. Però també podem aprofitar-ho per a mirar cap a l’àmbit de les cures (que sempre considerem secundàries), imaginar i desenvolupar dinàmiques de solidaritat i d’acompanyament o adonar-nos del nostre paper en tot plegat. Per exemple, a vegades sembla que hem d’evitar contagiar-nos i potser caldria mirar-s’ho, també, en el sentit d’evitar contagiar. Les mesures de contenció no haurien de ser vistes en clau de ‘defensa’ sinó de responsabilitat col·lectiva. Que hi hagi persones que pugui morir per la COVID-19, que el sistema de salut es pugui col·lapsar, que les i els professionals de la salut es puguin veure desbordats emocionalment i física, etc. Mirar d’evitar tot això és ser responsable. I potser, mirant-ho així, ens anima a fer-ho millor.

5. La COVID-19 també ens demostra la falsedat d’aquells discursos (alguns, innocents i despistats, d’altres, interessats i contaminants) que ataquen allò públic. Quan hi ha problemes seriosos de caire global, que ni els mercats ni la mirada individual i autoreferencial poden solucionar, es fa evident la necessitat de tenir un bon sistema públic. I no ho hauríem d’oblidar. Aprofitem aquesta experiència per tenir-ho ben present i evitar que ens venguin falòrnies: tenir un bon sistema públic, democràtic, robust, modern, amb bons coneixements i amb capacitat d’intervenció, té a veure amb resoldre problemes que ens afecten. Problemes concrets. I, a vegades, urgents. Desmantellar els sistemes públics (de salut, d’educació, de benestar, etc.) ens deixa, literalment, a la intempèrie.

6. Preocupem-nos, sense alarmismes ni exageracions, per la COVID-19 perquè és una amenaça real que ja tenim, ara i aquí. Però, si us plau, no siguem insensibles, ni cretins, ni carallots. D’amenaces reals i amb conseqüències duríssimes per a molta gent, en tenim moltes: hi ha milions de persones que moren, i d’altres que pateixen greument, per manca d’alimentació, per pobresa extrema, per malalties perfectament curables, per violacions brutals de drets humans, per guerres devastadores, per violència de gènere, etc. etc. Tenim a tocar de casa nostra gent fugint de l’horror a qui hem rebut amb indiferència i filferros i, ara, directament amb porres, gasos i trets. Preocupem-nos per la COVID-19, sí, però fixem-nos, d’una punyetera vegada, en la quantitat de dolor, patiment, desesperació i frustració que hi ha al nostre món de cada dia. I fem-hi, també, alguna cosa.


Accions

Informació

9 responses

12 03 2020
Atzur

Dius que la reflexió no aporta res? Expressa de manera concisa i clara un munt de coses que segurament aquests dies molts teníem al pap i no sabíem verbalitzar. Ja l’he compartida!

12 03 2020
jordiarmadans

Gràcies!

12 03 2020
Eugeni

Sense cap dubte que les teves reflexions…no es poden deixar ni indiferents ni resignats… gràcies i ojalá mès d’un comunicador tingués aquesta sensibilitat i compromís amb la ciutadania

12 03 2020
jordiarmadans

Estimat Eugeni, gràcies i que sigui tot molt lleu per tu i la Mari Carmen!
Que sou a primera línia de foc, segur fent feina i no defallint!
:*

13 03 2020
Koldo

Moltes gràcies Jordi! Com escrius, “la incertesa i la fragilitat no són, només, conceptes teòrics interessants. Defineixen la nostra vida i el nostre món.” Quantes preguntes que se’ns pesenten que no sabem respondre. Em quedo amb la sensació de que és com si haguéssim fet una gran “activitat o dinàmica” planetària -ai!, trasbalsadora i dolorosa per a molts!- per experimentar-ho tots de cop: la incertesa i la fragilitat ens iguala a totes i tots i afecta a tothom. Tant de bo servís per incrementar una miqueta la consciència per construir pau, solidaritat, sostenibilitat…

3 05 2020
jordiarmadans

Doncs sí, esperem que l’experiència, que com bé dius, ens fragilitza i iguala d’alguna manera, serveixi per a canviar moltes coses…
Hauria!

28 04 2020
Rosa Maria Barber

Sí, moltes gràcies Jordi! Planteges amb una profunda convicció el que moltes i molts desitgem profundament: Que la incertesa, el patiment, les morts “solitaries”, la forta petjada de la crisi econòmica descomunal desencadenada pel Covid 19, que ja esgarrapa a moltes persones i famílies injustament vulnerables, aquí, i més encara a molts altres països del mon, ens remogui les entranyes humanes per decidir-nos plegats i plegades “a adoptar una altra manera de viure”, amb tot el que comporta: senzillesa, sobrietat, joia, tendresa, solidaritat, cura urgent de la Casa Comú…Sí, es tracta de “capgirar” la Societat que ens ha portar a aquest extrem per una altra on tothom i tota dona, tot infant i tots els avis hi tinguin cabuda, dons hi regnaran la Justícia, la Pau, el respecta de la “Mare Terra”, i a on sempre, sempre “la persona” estarà en primer lloc, ben pel damunt del diners i del comerç!!! .

3 05 2020
jordiarmadans

Gràcies a tu. Molt d’acord amb les teves paraules!

19 12 2020
Covid-19: (breu) selecció personal de recursos i reflexions – Connexió #Badalona

[…] plegat amb línia amb un recomanable article de l’amic Jordi Armadans ‘Sis reflexions arran de la Covid19’: “La incertesa i la fragilitat no són, només, conceptes teòrics interessants. Defineixen […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: