Indignació al Parlament

16 06 2011

Sóc fora i després d’un dia intens, miro notícies, veig vídeos, m’arriben missatges i llegeixo reflexions –ben diferenciades- de gent estimada sobre tot el que ha passat avui al Parlament de Catalunya.

I em ve de gust dir el següent:

1. Des de fa dies he expressat que no tenia clar que l’acció prevista avui -bloquejar l’entrada dels diputats i diputades al Parlament- fos encertada, tant des d’un punt de vista de fons com d’estratègia. Amb tot, no em sembla lògic desqualificar tot un moviment i tot el que ha aportat, per un possible error o pífia.

2. No m’agraden ni els insults, ni les desqualificacions barroeres, ni el menyspreu, ni la violència, ni la pèrdua del sentit comú. És de les poques coses que continuo tenint ben clar. Per qüestions ideològiques, ètiques, de radicalitat democràtica, d’eficiència, de pràctica i de coherència de fons. I, també, per encert estratègic: us faríeu creus de la quantitat de gent que, avui, m’ha dit ‘quina llàstima que el moviment hagi perdut el cap a Barcelona!‘ Jo els deia que no posessin al mateix sac un moviment ampli amb l’acció puntual d’uns pocs que no respecten els criteris compartits… però el mal ja està fet. Ningú que es dediqui a l’acció social pot estranyar-se que l’estima social pel moviment s’hagi afeblit.

3. Precisament perquè sempre he mantingut aquest criteri de radicalitat noviolenta -que, per cert, alguna crítica, desqualificació i menyspreu m’ha reportat- dic també ben alt que em sembla molt poc ètic que alguns s’escandalitzin, només, per les coses vistes avui al Parlament i, en canvi, no s’hagin escandalitzat mai (ni hagin dedicat cap columna, ni hagin dedicat cap anàlisi, ni hagin dedicat cap declaració institucional) a la violència estructural que, perquè ho oblidem tant fàcilment?, acaba suposant greus sofriments a persones concretes de carn i ossos. Sense anar més lluny, la brutal especulació immobiliària fomentada i tolerada amb tanta irresponsabilitat i frivolitat per tants sectors socials, econòmics, financers i polítics del nostre país.

4. Malgrat el que hagi passat avui, i les consideracions i reflexions que es puguin fer, em sembla clar que les expressions ciutadanes del moviment per la democràcia real, els indignats/des i les acampades són rellevants, significatives i han de ser escoltades. Només un sistema polític cec, una classe política autista o uns analistes incompetents es fixarien només en les formes enlloc de, també, atendre i abordar les causes d’aquest profund, seriós i lògic malestar.


Accions

Information

46 responses

16 06 2011
Neus Anna

Bravo Jordi! Molt encertat!

16 06 2011
jordiarmadans

Gràcies Anna!

16 06 2011
Virginia

plas, plas, plas!!! 100% amb tu!!

16 06 2011
jordiarmadans

Tot un honor coincidir un 100% amb tu Virginia!

16 06 2011
Quico Gusi

No cal afegir res més. Gràcies!

16 06 2011
jordiarmadans

Gràcies a tu Quico!

16 06 2011
Martí Olivella

Magnific

16 06 2011
jordiarmadans

Moltes gràcies Martí i gràcies per la feina que vas fer de difusió i pràctica de l’acció noviolenta!

16 06 2011
Alex

Crec que és molt interesant veure aquest vídeo de quatre minuts, que apunta a qui va començar els aldarulls a la convocatòria pacífica de bloqueig del Parlament eren provocadors de la mateixa policia:

16 06 2011
Joan

Si el que mostra el vídeo es confirma som davant d’una actuació feixista en tota regla.
Penso que una de les assignatures pendents -i cada cop més urgent- és que la policia s’inserti d’una vegada en els paràmetres democràtics.

16 06 2011
carme

no puc veure el vídeo. Primer m’ha fet obrir un compte a youtube i quan he tornat al vídeo em diu que “em sap greu però aquest vídeo és privat”. Què puc fer?

16 06 2011
Joan

Carme, no sé si acabarem pensant en teories conspiratives però sembla que l’han retirat fa uns minuts d’aquell enllaç.
Ara el pots veure a https://www.youtube.com/watch?v=ZTONyRPId-U
Aviam si dura

16 06 2011
jordiarmadans

Les pràctiques dels policies infiltrats, que he vist i patit més d’un i dos cops, em sembla francament difícil de justificar

16 06 2011
Laura

Estic d’acord en això que dius de la violència estructural. La senyora Gispert ha dit avui que la democràcia va guanyar ahir al Parlament. Potser n’hi hauries de parlar…

16 06 2011
jordiarmadans

Ho intentarem! Però, tens molta raó: fa falta molta pedagogia sobre la brutalitat de la violència estructural, des d’un ferm compromís de rebuig a la violència física

16 06 2011
Carles Esquerra

Totalment d’acord, Jordi.
Jo només afegiria que sigui pels motius que sigui (esllanguiment natural del moviment, mancances organitzatives del mateix moviment, pèrdua progressiva de simpatia social, provocadors professionals, infiltracions policials,…) però ja fa alguns dies que dic que haurien de posar fi a l’acampada en el seu format / ubicació actuals (els està “quedant massa llarg”, vaja) i buscar altres vies de mantenir la flama encesa i carregar-se de nou de raons.

16 06 2011
jordiarmadans

Sí Carles, plenament d’acord: els moments de les mobilitzacions no són eterns i cal ser capaços d’anar-se adaptant i transformant. És cert que això és més complex de fer-ho en un moviment massiu i radicalment assembleari, però comparteixo la inquietud de fons

16 06 2011
Mireia

Molt ben dit!!

16 06 2011
jordiarmadans

Gràcies Mireia!

16 06 2011
Joan

Perdona Jordi, amb la indignació dels fets que mostra el vídeo, m’he oblidat de felicitar-te pel teu escrit, impecable resum del que bastants pensem.

Visca la radicalitat èticodemocràtica !!

16 06 2011
jordiarmadans

Cap disculpa has de fer! Però gràcies per això ‘d’impecable’. Tot i ser tard, en veure el panorama, vaig tenir la necessitat de dir algunes coses. Aquest matí en veure algunes editorials i portades… m’he alegrat d’haver anat a dormir tard per fer el text. Pitjor del que em pensava!

16 06 2011
carme

Fantàstica reflexió Jordi. Jo ahir vaig quedar “tocada” pel que vaig veure i sentir.

16 06 2011
jordiarmadans

Gràcies Carme! Sí, cal molta feina, i en molts fronts i direccions!

16 06 2011
15-M: Sobre la instrumentalización de la violencia del 15-J « Altermon_Consciència pel canvi

[…] “Indignació al Parlament”, Jordi Armadans […]

16 06 2011
cetera

Totalment d’acord amb la teva opinio, volem solucions, la premsa no esta fent la seva feina, al cap i a la fi la funció d’aquesta es informar amb imparcialitat del que esta succeint i aixo no esta passant.
El tema del video, no es veu a cap del secretes instigan a les masses, la gent te ganes de conspiracions, i no es tracta d’aixo, d’escalfar l’ambient, perque aixo provoca que les manifestacions pacifiques derivin en masses de violents.

16 06 2011
jordiarmadans

Sí, indignats/des, polítics/ques, periodistes, i ciutadanes/s en general… tenim les nostres responsabilitats i les hem d’exercir!

Gràcies!

16 06 2011
Fran6Q

M’agrada la teva reflexió i la comparteixo plenament. Sembla que hi ha qui s’oblida (o vol oblidar) d’on ve provocada tota aquesta situació.
La bombolla immobiliària, els bancs perseguint al personal per oferir crèdits hipotecaris al 120% sobre el valor super inflat de propietats a persones amb nòmines ridícules, el regulador fent els ulls grossos, els polítics contents per tal d’ingressar més impostos per constitució d’hipoteques noves … Etc, etc.
I ara, els mateixos vénen a dir-nos com s’ha de sortir de la crisi, com es creen els llocs de treball, quina és la recepta per salvar el món quan són ells els que ens han dirigit al CAOS.

Quants desnonaments s’han produït des de començament d’any? I quants des que va començar la crisi? Quantes il.lusions s’han trencat? Quants aturats ha produït l’estratègia de l’avarícia?

Si bé és cert que no podem negar la responsabilitat pròpia per haver estirat més el braç que la màniga, cosa que mai s’ha de fer, no és menys cert que més responsables són els bancs per haver atorgat crèdits a tort ia dret irresponsablement i el Banc d’Espanya
per permetre-ho.

D’altra banda i compartint la teva opinió que el 15 M si vol subsistir, ha de ser un moviment pacífic, sembla que mai hi va haver a Barcelona tanta “violència” com ahir en el curt període de temps que van emprar alguns Diputats a voler traspassar la porta de la Ciutadella …

La tinta bolcada al respecte en els mitjans, deixa la càrrega policial de la Plaça Catalunya com a mera anècdota, potser serà perquè el conseller d’Interior esta cansat fins a la sacietat de repetir allò del “dret a usar la força” que tenen els mossos ( ¿Encara que sigui desmesurada?)

Veient tots dos actes de “violència”, no puc per menys que reflexionar en els graus d’aquesta.

I la conclusió que’n trec és que quan a cel·lons qui l’escupen, això resulta molt més violent que quan a un altre li obren el cap per estar assegut a terra per molt que sang-ni.

Una altra de les conclusions sembla que la imatge que va donar Catalunya ahir al món és intolerable, en canvi la que es va veure molt més de la càrrega policial, aquesta no mereix comentari.

Tot això demostra, al meu humil entendre, que la classe política segueix en el seu pròpi núvol; segueixen sense entendre res del que passa i que el contacte més pròxim que han tingut alguns amb la gent, va ser el d’ahir.

Tot això per no parlar de la provocació que va ser la manera d’entrar que van tenir Seves Senyories … El Sr Felip Puig que munta la tarda anterior un dispositiu de seguretat tancant el parc, no és capaç de congregar a tots els diputats a una hora en un lloc i portar-los en autocar inclòs el President Mas???

Per a mi aquest és el segon error que comet i que porta ha enfrontaments evitables.

Aquest Sr ja ens a deixat clar que ell “mana” i com mana, no s’equivoca, en tot cas si s’equivoqués, són els “violents” que no respecten la llei i l’ordre els últims responsables del que passi.

Perquè a ell com ja es va veure en la compareixença dels fets de Plaça Catalunya, cap dels seus companys d’escó li demanarà que esenvagi, no ho va fer el PSC ni el PP, per tant en aquesta ocasió, en què algunes persones de l’elit que ens representa s’ha vist agreujada per algun insult, ho té molt més fàcil per intentar criminalitzar a tot el col.lectiu amb el suport de la Cambra sencera.

Salutacións

Fran6Q

17 06 2011
jordiarmadans

Gràcies per la reflexió que aportes. En la primera part del teu text reflecteixis molt bé el problema: la invisibilitat de la violència d’un model injust i ineficaç que s’endú moltes il·lusions per endavant.

16 06 2011
Xesco

Totalment d’acord. S’està magnificant el que ha passat i s’està acusant de violent a un moviment que ha demostrat no ser-ho. Arribo a pensar que també provoca violencia que hagi milers de persones manifestant-se a les places i carrers durant 1 mes i els politics segueixin com si aqui no pasés res.
Enhorabona per l’analisi.
Xesco.

17 06 2011
jordiarmadans

Gràcies! Sí, no n’arribaria a dir violència però és clar que no fer res davant problemes evidents és una manera molt incompetent de gestionar les coses.

16 06 2011
laia

Els moviments assamblearis “sense ànim de lucre” són més lents que els professionals que hi dediquen moltes hores. El que em sorprèn és que dedicant-hi tantes hores…no podrien trobar més alternatives i pluralitat de solucions? no són les retallades i càrregues policials respostes poc el·laborades?
FALTA CREATIVITAT! i ells treballen tots els dies laborables d’això, només d’això. UNA MICA D’IMAGINACIÓ!

Laia

17 06 2011
jordiarmadans

Ben dit, cal imaginació: arreu!

17 06 2011
Jordi Agulló i Guerra

Si em permeteu l’opinió d’un veterà, que per malaltia no he pogut participar.:
la convocatòria era molt ingenua, qualsevol veu clar que és d’alt rics, que per fer una acció de protesta davant del parlament cal tenir unes persones molt convençudes de la noviolència, com l’exèrcit de la sal de Gandhi, on mai utiltzar la violència ni de paraula ni de petits fets. En el moviment molt plural hi ha “els romàntics de l’acció violenta”, esperan a que es donen les condicionas per que “el poble” obre els ulls i passi a l’acció superior, segons ells , de l’enfrontament violent. Ara el sistema tracta de aprofitar aquestos incidents per desprestigiar el moviment. Com els problemes continuen seguirem lluitant, això si em d’aprendre la lliçó.

17 06 2011
jordiarmadans

hola jordi, sí ja saps molt bé tu que aquest és un dels problemes de les accions noviolentes: si són molt concretes i amb poca gent cohesionada, poden sortir molt bé; si són més massives els riscos que algunes persones desmuntin el sentit de l’acció és molt més gran.

Que et milloris!

17 06 2011
conchi

Completament d’acord. Gràcies Jordi.

17 06 2011
jordiarmadans

Gràcies a tu Conchi!

18 06 2011
Antoni Vidal

des de Cardedeu ,una vegada mes d´acord en el que escrius i plantejes.

18 06 2011
jordiarmadans

Abraçada Antoni i bona vida i feina per Cardedeu!

18 07 2011
Un demòcrata

Lamentable post que no va a l’arrel de l’assumpte: una patuleia d’antidemocràtics volen forçar el Parlament i fer una xarlotada d’assemblea popular amb uns pressupostos alternatius.

Que Santa Llúcia et conservi la vista si hi veus una altra cosa.

19 07 2011
jordiarmadans

Benvolgut ‘demòcrata anònim’,

Em sembla perfecte que el post et sembli lamentable però, això sí, agrairia algun argument al respecte…

Si rellegeixes bé el post hi veuràs que no veia clara l’acció al Parlament fins i tot abans de fer-se i independentment que acabés malament. Però el que també hi deia, i m’hi mantinc fermament, és que criticar una acció mal formulada i mal executada en cap cas ens hauria de distreure d’allò fonamental, urgent i necessari: revisar a fons un sistema polític i econòmic que fa aigües per tot arreu.

Salut

21 07 2011
Un demòcrata

He de suposar que creus que donant pel sac al parlament d’una comunitat autònoma espanyola es pot “revisar a fons un sistema polític i econòmic”.

D’algun lloc ha de venir aquesta metàstasi de tanta gent amb el cap ple de pardals. Seguirem investigant.

Tu mentrestant, si em vols fer cas, fent servir els teus coneixements de politòleg pots mirar d’imaginar que hagués passat si l’acció “hagués sortit bé” i pacíficament haguessin bloquejat el Parlament. Així trobaràs l’argument que em demanes. Perquè és d’això del que jo opinava.

Salut

22 07 2011
jordiarmadans

Reduir setmanes de mobilització i crítica, protagonitzades per la gent indignada i visibilitzades via acampades, a l’acció del Parlament -que insisteixo per activa i per passiva, he dit que trobava equivocada en fons i forma- és una simplifació francament forçada…

En tot cas, amic demòcrata anòmim, estaràs d’acord amb mi que el fet que hagi estat possible que durant més de 2 anys un president ‘d’una (altra) comunitat autònoma espanyola’ s’hagi mantingut al càrrec tot i els evidents signes de corrupció o que al Parlament d’aquí, en un context de profundes retallades en prestacions i serveis socials que afecten a la majoria s’hagi eliminat un impost per a rendes i patrimonis ben alts que són una ínfima minoria… indica que la salut democràtica del país és ben prima. I, com a demòcrates, crec que ens haurien de preocupar molt més aquestes greus deficiències (malauradament, n’hi ha moltes més) que no pas pensar que la democràcia és en crisi perquè uns centenars de persones s’equivoquen en una acció davant del Parlament…

Vagi bé

22 07 2011
Un demòcrata

Com m’esperava ets incapaç de fer un raonament coherent.

Pixes fora de test. Hauràs de convenir amb mi que el pollastre del Camps no hi pinta res en aquest caldo.

Dir que eliminar impostos (que jo mateix no recolzo) és una anomalia democràtica demostra que l’única anomalia és la concepció de la democràcia que tu tens.

Uns milers de persones, vinculades a una organització que diu lluitar per la convivència convoquen a tota la ciutadania a fotre foc a una mesquita. Com que no saben ni encendre un misto, no se’n surten. Ara sobretot cal no pensar en l’acció i recordar que ells lluiten per la convivència. Un mal dia el té tothom i això no té imprtància.

Feta ben grossa la cagarada, amaguem el cul.

22 07 2011
jordiarmadans

Vejam:

1. al marge que demostra una certa mala educació i, sobretot, un important prejucidi tenint en compte que no em coneixes de res, ja m’explicaràs què fas discutint amb una persona que, segons tu és ‘incapaç de fer un raonament coherent’!

2. Això sí que em deixa estabornit: que el tema Camps no hi pinta res?? Si, precisament, una de les tres reivindicacions-queixes bàsiques del moviment de les acampades era la impunitat davant dels casos de corrupció!!

3. Tens clar que la majoria de ciutadans d’aquest país haguessin estat d’acord en suprimir serveis d’urgència i en suprimir el poc que quedava de l’Impost de successions? Jo no ho tinc clar. Vaja, en tinc dubtes ben seriosos. I si això no és una ‘anomalia democràtica’ ben contundent…ja me’n posaràs exemples!

22 07 2011
Un demòcrata

La majoria de la gent (no pas jo) va votar un programa que tenia com a reclam ben visible suprimir tot l’impost del successions. En tot cas primer serien els seus electors els qui li haurien de retreure incompliments de programa, no pas els altres.

Dius que el tema de Camps hi té a veure perquè es relaciona amb les demandes del “moviment” de no acceptar la corrupció. “Mira tú si son buenas personas !!!” que diria l’homus APM. Mira tu si són originals !!!. Fins llavors ningú li havia demanat al Camps que plegués i calia bloquejar el Parlament de Catalunya, no el de València. Ep, poster és que com que som als Països Catalans tant li fot un parlament com l’altre.

On és doncs la relació de Camps i Aturem el Parlament? Que va servir per fer fora a Camps? Segons tu el que va passar al Parlament és deu haver de comptabilitzar com a “dany col.lateral”. Ironies de la vida. Un pacifista justificant la doctrina dels danys col.laterals?

Encara és hora que abordis el tema que originà el meu post inicial:què justifica que un moviment que parla de regenació democràtica prepari durant setmanes i actui premeditadament contra un parlament democràtic?

Com més escrius més et delates. Jo ja en tinc prou, ja m’ha quedat tot molt clar.

Vagi bé

25 07 2011
jordiarmadans

1. Tens raó: compet principalment als seus electors. Però no pretendràs dir-me que tots els votants coneixen i estan d’acord amb els centenars de mesures del programa, oi? Que el sistema actual és feble pel que fa a profunditat democràtica perquè, tal com està organitzat, permet una incidència molt limitada dels ciutadans/es sobre la presa de decisions… és una reflexió no pas meva o de quatre indignats/des, sinó que bona part dels pensadors, filòsofs i teòrics polítics de l’àmbit liberal i socialdemòcrata de la segona meitat del Segle XX van diagnosticar amb precisió i preocupació. Vaja, que entre votar 4 anys i no tenir cap més participació en la cosa pública i una democràcia directa constant per a decidir-ho tot, hi ha terme mig!

2. Això que dius del Camps sí que no hi ha manera que ho entengui: em pretens dir que la caiguda de Lehman Brothers no afecta la confiança en el sistema econòmic d’arreu? O que el cas Palau només va afectar l’ànim dels ciutadans de Catalunya? O que el cas DSK només preocupa als francesos? Vaja, si hi ha un moment en el qual els escàndols afecten globalment… és precisament l’actual. Clar que el cas Camps és a la ment dels indignats /des! I de tots els ciutadans/es!!

3. Si llegissis amb calma el que escric, veuries que cada vegada que he parlat amb tu ho he deixat ben clar: crec que l’acció era errònia. De fet, en el post inicial, que ha estat l’origen de la nostra discussió, dels 4 punts que plantejo, els 2 primers són per criticar l’acció i la seva execució. Però si vols pots fer veure que no he dit res encara…

4. Finalment: trobo curiós que una persona que s’autoanomena ‘demòcrata’ i en va donant lliçons sigui l’única -de les desenes que han intervingut en aquests bloc- que es manté en l’anominat i que, al damunt, no para de fer comentaris despectius i menyspreatius cap a l’altre (‘ets incapaç de fer un raonament coherent’, ‘pixes fora de test’, etc.). En fi, que potser revisis el teu argumentari i el contrastis amb la teva actuació.

Sort.

Deixa un comentari