ATT: Cap a un Tractat que reguli el Comerç d’Armes (1)

1 03 2011

Ahir es va inaugurar el 2n Comitè Preparatori (n’hi ha 2 més de previstos en els propers mesos) de les negociacions diplomàtiques que haurien de portar, el 2012, a l’existència d’un Tractat Mundial que reguli el comerç d’armes (ATT: Arms Trade Treaty, en anglès). No cal dir que és d’una importància cabdal i, com hem pogut comprovar aquests dies, urgent.

Molts dels Estats que són a Nacions Unides han enviat els seus representants i experts per tal de donar la seva opinió davant el primer esquema que el president de la sessió, Roberto García Moritán, els havia enviat prèviament.

A banda dels delegats governamentals (que ocupen la majoria de la sala) hi ha prop de 70 membres d’ONG d’arreu del món agrupats en la Campanya Armes Sota Control, una Campanya que compta amb algunes xarxes internacionals potents al darrere: Oxfam, Amnesty International i IANSA (de la qual, la Fundació per la Pau n’és membre i actiu enllaç a Catalunya i Espanya).

La primera constatació és que la presència de les ONG, a diferència d’altres processos similars, no és tant benvinguda i facilitada. No hi a pràcticament espai i no podran participar a totes les sessions. Però, en fi, sigui com sigui, hi són (hi som) i es faran (ens farem) notar.

Què ha donat de si el primer dia?

Dilluns, centrat sobre l’abast i àmbit d’aplicació del Tractat (quins tipus d’armes han de ser regulades? què passa amb les armes esportives i de caça? quines activitats -més enllà de l’exportació i importació clàssiques- han de ser regulades?)

Bé, cal dir que l’esquema enviat per Roberto García Moritán és un text prou interessant i ambiciós. Sobre el primer aspecte, proposa que tots els tipus d’armes i les municions estiguin incloses al Tractat.

Durant tot el dia, els representants dels Estats van anar reaccionant. I es van poder anar visualitzant (i confirmant el que ja se sabia) postures prou diferenciades. Des d’actituds més o menys favorables al document ambiciós proposat (bona part dels països de la UE, una part significativa de països de l’Amèrica Llatina i alguns de l’Àfrica) i una altra de més escèptica o, fins i tot, activament combativa en alguns aspectes. Entre aquests darrers, va sorprendre l’actitud de la delegació dels USA. És cert que abans, senzillament, obstruïen tots aquests processos i que, des d’Obama, hi participen amb un to positiu i constructiu però, malgrat tot, va sobtar la seva duresa: “aquí no anem a regular res, només a donar un marc perquè cada Estat ho reguli internament”. També, per tradicional, la Xina va mostrar una actitud molt freda i, sabent el seu pes i creixent influència a l’Àsia, Àfrica, Amèrica Llatina i, fins i tot, a Europa això no augura res de bo. També, com sol se habitual, Veneçuela i Iran van tenir actituds molt poc constructives. Una vegada més, alguns amants de simplificacions de traç gruixut, ho tenen difícil: en temes de governabilitat mundial i desarmament i control d’armes, països aparentment hostils i enemics com USA, Xina, Rússia, Veneçuela o Iran, s’entenen prou bé…

Tres recomanacions ben interessants:

. La web de la Campanya Armes Sota Control: acaba de ser renovada i la trobo excel·lent

. Un bloc que fa un seguiment continuat de tots els àmbits diplomàtics de negociació sobre l’ATT

. Un magnífic web on s’informa dels posicionaments de cada Estat respecte a molts dels assumptes a discussió

Seguirem informant!


Accions

Information

9 responses

1 03 2011
Toni Viader

Moltes gràcies per la info. Ens anirà d’allò més bé saber com van les coses de primera mà. Ànims!

1 03 2011
jordiarmadans

Ídem per SantaCoFarna! 😉 Ja he vist les notes de l’Animac, bona feina!

1 03 2011
Xavier Mora

Endavant amb la vostra feina Jordi, que com molt bé dius és cabdal. Quina llàstima que els estats no facilitin la feina a les ONG, però malgrat tot segur que fareu molt bona feina. Ah, i molt interessant conèixer els estats que s’entenen amb el tema armamentístic…! Anirem seguint les teves cròniques Jordi. Ànims!

1 03 2011
jordiarmadans

Moltes gràcies Xavi!! Realísticament, a més, diria que l’esborrany que s’ha portat a discussió està més influït per la ‘música’ que toquem les ONG i els activistes de pau/drets humans que l’espai que ens ofereix semblaria entreveure.

Vaja que mentre ens ‘facin cas’ ja ens poden ‘invisibilitzar’! Salut!

1 03 2011
Mireia

Gràcies per mantenir-nos informats. Molt interessant anar seguint les passes que es van fent!!

1 03 2011
jordiarmadans

Gràcies Mireia!

Això intentarem!

2 03 2011
quico

Endavant Jordi, es questió que les ONG’s es vagin fent espai, i d’anar treballantcom “gota malaia”. Bona cosa que d’entrada es contemplin tot tipud d’armes i municions!
Records a la Lu

2 03 2011
jordiarmadans

Gràcies Quico!! Serà més costós que el tema de les clusters però, com saps, si acaba bé, tindrà un fortíssim impacte!

1 05 2011
Comerciant amb la mort: l’Estat espanyol i el comerç d’armes

[…] que ja s’estan fent passes cap a la regulació del comerç d’armes. Jordi Armadans, al seu blog, constata l’existència de negociacions diplomàtiques que haurien – en un escenari desitjable […]

Deixa un comentari