Anunci de petit comiat

6 05 2022

Estimades i estimats,

Porto una pila d’anys fent feina a FundiPau (abans Fundació per la Pau) i ha arribat l’hora de plegar. Estaré encara un parell de mesos treballant a fons (impulsant campanyes, encarrilant projectes, endreçant coses) i preparant el relleu que es farà efectiu aquest estiu.

Han estat uns anys preciosos. I em considero molt afortunat d’haver-los pogut viure. Molt.

Però crec ben sincerament que després d’aquests anys, a l’entitat li convé renovar la direcció i que altres persones puguin aportar noves energies, visions i capacitats a una feina molt necessària. I, tot i mantenir al 100% el compromís amb la pau i l’entitat, personalment també crec que em convé un canvi.

Malgrat totes les precarietats i limitacions, aquesta feina és magnífica. Conté, això sí, un petit gran drama: hi ha tantes violències, injustícies i barbaritats en aquest món que sempre et sents en deute. Que no arribes a tot. Com a ciutadà ja et passa. Però com a pencaire en una entitat que vol canviar les coses, sovint t’envaeix la sensació que tot i haver fet això, allò i el de més enllà (moltes vegades per sobre de les capacitats humanes, tècniques i econòmiques de l’entitat) sempre queden temes per abordar, conflictes per analitzar, fets per explicar, indecències per denunciar, problemes per resoldre, processos per impulsar, iniciatives per promoure i persones per acompanyar.

En tot cas, mirant enrere tot aquest temps, queda molta feina feta.

En els primers anys, connectant amb l’esperit fundacional de l’entitat, accions educatives ben potents: el CD Rom interactiu, els 25 arguments en còmic, el Concurs d’Animacions, l’Enfortim Drets, les exposicions sobre cultura de pau, globalització, drets humans, un munt de jornades, seminaris, xerrades i tallers, etc. També les campanyes pioneres “Per la pau, prou investigació militar”, “La Pau no passa pels exèrcits” o “Escoles Objectores”. O promoure i facilitar la participació de la societat civil catalana en el major esdeveniment mai celebrat per la pau: el Hague Appeal for Peace. Molts dels joves que hi van anar, avui són actius ferms!

I, després, impulsant el desarmament, el control d’armes i la desmilitarització. Sensibilitzant, denunciant, proposant i incidint perquè les institucions públiques facin la feina que els pertoca: crear condicions de pau, no de guerra. La prohibició de les mines antipersona i les bombes de dispersió i la primera regulació mundial del comerç d’armes han estat grans fites (i pels que les hem pogut viure des de dins, experiències immenses). O la campanya d’armes nuclears: ha aconseguit coses que semblaven impossibles fa 6 anys i, espero, n’aconsegueixi alguna més properament.

També mirant d’afavorir, modestament però decidida, condicions de pau al País Basc, un conflicte proper però davant del qual massa gent -per por, incomoditat o dificultat- va preferir desconnectar.

O aprofundir llaços amb activistes de drets humans, col·lectius noviolents, grups de dones, víctimes que se sobreposen a l’odi i la venjança i, en general, gent compromesa arreu del món.

I malgrat la llarga llista de temes pendents, i de retrocessos, no es poden negar els avenços produïts: l’extensió social de la cultura de pau, l’establiment d’una mínima política pública de pau a Catalunya (Llei de Foment de Pau, ICIP, projectes municipals, etc.), el major control del comerç d’armes a Espanya o els avenços en desarmament a nivell global. I una de les coses que més feliç em fa: que l’etapa violenta i brutal del conflicte al País Basc hagi estat superada.

Un final d’etapa sempre és un bon moment per reflexionar, i dir, diverses coses.

En primer lloc, demanar disculpes per totes les vegades (moltes més de les que voldria haver d’admetre) que he fallat, m’he equivocat o no he estat prou atent o curós. I per totes les ocasions que, a vegades per desbordament i a vegades per manca d’habilitats personals i de capacitats professionals, no he estat a l’alçada. Ho sento, sincerament!

En segon lloc, tot i que he vist injustícies immenses, violències insofribles, irresponsabilitats gravíssimes i silencis escandalosos, aquesta feina m’ha permès de conèixer gent meravellosa. Un munt. Arreu. I això és fantàstic. La millor energia per carregar la vida, personal i col·lectiva. No som prou conscients de la quantitat de coses que s’aguanten pel compromís, concret i -molt sovint- silent, de tanta gent en tants llocs!

En aquest sentit, i en tercer lloc, hi ha un teixit social, aquí i arreu, impressionant. És petit. Té moltes limitacions, pateix enormes dificultats i conté, també, algunes contradiccions. Però una cosa és certa: el conjunt d’entitats, col·lectius, ONG i moviments socials que tenim són un actiu fantàstic. Sense tot això, la realitat seria espectacularment més esgarrifosa.

Permeteu-me, en concret, un elogi a aquesta entitat que és les seves causes i, també, la seva gent. Soc un xic perepunyetes. El primer sorprès que hagi estat tants anys a FundiPau soc jo mateix. Sí, la feina és potent i un se sent molt útil fent-la. Però si he aguantat tant és per una raó essencial: perquè la qualitat humana que corre per l’entitat és espectacular. Només esmentant dues persones que ens han deixat, l’Alfons i en Quico (com us trobem a faltar!), ja queda clar quina mena de gent, preciosa i immensa, hi pul·lula. Us animo a donar suport a FundiPau, una entitat que fa molta feina i on la seva gent (equip tècnic, patronat, activistes, les més de 500 persones col·laboradores econòmicament i les milers de simpatitzants i properes) són un gran tresor. Que aquest tresor creixi i il·lumini molt més!

En quart lloc, i finalment. No es pot negar: el menyspreu per la vida humana encara defineix, massa, el nostre temps, les decisions polítiques, les prioritats econòmiques, les dinàmiques socials i les actituds humanes. La llista d’exemples és ben llarga. I, malauradament, actual.

Però també és cert -la feina i resultats de FundiPau i moltes altres entitats ho demostra- que canviar les coses és possible. Si realment hi ha consciència i voluntat ciutadanes d’avançar cap a majors cotes de justícia, llibertat, drets humans i pau, no hi ha poders capaços d’aturar-ho.

Moltes gràcies per ser-hi!

Ens anirem trobant en mil i una coses.

Abraçada!


Accions

Information

10 responses

6 05 2022
ictlogist

Benvolgut Jordi, el meu més sentit agraïment personal per aquests darrers 26 anys de feinada.

No gaudeixo afirmar que el món és millor avui, però sí ho són les eines que tenim a la nostra disposició per pensar-lo i repensar-lo. I la Fundació i tu mateix heu tingut un paper important en què això sigui així.

Sort, o molta sort, en la nova etapa!!

Ismael.

10 05 2022
jordiarmadans

Moltíssimes gràcies Ismael!

En el camí de feina, projectes, perspectives, esperances, companyies i amistats d’aquests anys, ha estat un plaer trobar gent com tu!

10 05 2022
Àlvar Roda

Benvolgut Jordi: Entenc la teva decisió però no puc deixar de dir que és un llàstima que abandonis el baixell que tu magníficament has liderat. Segur que ens trobarem en altres accions de Pau i Solidaritat i en defensa de tot allò que considerem injust per les persones i pels pobles. Gràcies pel teu mestratge… i seguim!!. Forta abraçada.
Àlvar Roda
UNIPAU de Sant Cugat

10 05 2022
jordiarmadans

Moltes gràcies Àlvar per les teves paraules i per la teva complicitat tots aquests anys!

Sense cap mena de dubte, ens anirem trobant: lluitar per la pau, la realitat ens ho mostra a crits, continua essent absolutament imprescindible. I allà hi serem, junts.

11 05 2022
Antonio Vidal Guàrdia

Un luxe haver-te seguit i tractat.
Sort i llum pels teus projectes personals.
Salut!!

19 05 2022
jordiarmadans

Benvolgut Antonio,
Un plaer per a mi, haver conegut tanta gent ferma i activa com tu en tants llocs!
Moltes gràcies i una forta abraçada!

13 05 2022
Lorena

La Fundació per la Pau va ser la meva experiència laboral, i va marcar la meva vida. Gràcies a totes les que en formeu part però especialment a tu Jordi, brillant i humà…Abraçades immenses!

19 05 2022
jordiarmadans

Lorena!
Moltíssimes gràcies per les teves precioses paraules!
Espero que tot vagi molt bé!
Una gran abraçada!!

1 06 2022
JAUME PERA ARENAS

Jordi, moltes gràcies per la teva dedicació per un món millor.La teva veu i anàlisi han estat molt oportuns I necessaris.
Fins sempre en el treball perseverant per la pau!

8 06 2022
jordiarmadans

Moltíssimes gràcies Jaume! Quan era jovenet i em començava a moure en temes d’objecció i pacifisme, tu vas ser una de les primeres persones que vaig conèixer i que em van inspirar molt!
Abraçada forta!

Deixa un comentari